GASTRO: Pita od zagrebačkog mladog sira s jagodama – slatko kiselkasta kombinacija okusa koja osvaja!
Pita od zagrebačkog sira ili kako bi se u novohrvatskom engleskom reklo cheesecake reklo je fenomenalan recept. Potka mu je svježi mladi sir, koji svojom lisnatošću, dobro procijeđen i u kolačima daje iznimne rezultate. Popularniji je kontinentalnoj Hrvatskoj, osobito Zagrebačkoj regiji i, zahvaljujući dostupnosti osonovog sastojka, spravlja se tijekom cijele godine.
Kako je sezona jagoda u punom tijeku, predlažemo mali eksperiment – klasičnom zagrebačkom kolaču od mladoga sira dodajte svježe jagode i dobiti ćete fantastičnu slatko – kiselkastu kombinaciju okusa, u kojoj će do izražaja dođi i svježina voća.
Jagode na sirni kolač stavljate netom prije posluživanja dok sam kolač može izdržati barem preko vikenda, par dana i u hladnjaku. Ukoliko ga prije ne pojedete. Jer, to je tako ukusno da mu je teško odoliti!
S ostalim preljevima, također, se može eksperimentirati, pa i s čokoladom. Bitno je sačuvati svježinu voća i umjerenu kiselost mladog sira u nadjevu.
Sastojci za biskvit: |
|
---|---|
45 dag | glatkog brašna |
15 dag | oštrog brašna |
30 dag | maslaca |
1 vrećica | praška za pecivo |
1 vrećica | vanilin šećera |
2 jaja | žutanjak (izvojeno) |
3 žlice | mlijeka |
Sastojci za nadjev: |
|
---|---|
750 dag | mladog sira |
15 dag | šećera |
1 kom | limun (naribati koricu) |
1 vrećica | vanilin šećera |
2 jaja | bjelanjak (izvojeno) |
1/2 žlice | soli |
4 žlice | Pšenične krupice |
Način priprave:
Biskvit za ovaj desert se radi od mješavine glatkog i oštrog brašna u kojoj treba dominirati glatko brašno. U brašno se dodaje prašak za pecivo, šećer i vaninilin šećer. Kad ste promiješali suhe sastojke dodajte maslac. Lakše se otapa ako je narezan na listiće, te u smijesu ubacite žutanjke i mlijeko. Nakon što ste umijesili tijesto ostavite ga pola sata u hladnjaku da odmori. Pita se slaže u tri sloja, nadjev je u sredini.
Priprema nadjeva je krajnje jednostavna. Mladom siru dodajte šećer i vanilin šećer, naribanu koricu limuna i pšeničnu krupicu pjenu od prehtodno istučenih bjelanjaka i sve dobro izmiješajte.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 8 do 10 minuta.
Nakon što je kolač ohladi dekorirajte ga jagodama i, ako baš želite, prelite gotovim čokoladnim preljevom. Naravno, nemojte u tome pretjerivati!