Ako ste zdvojni oko musake s krumpirom ili patlidžanima – pomiješajte ih!
Kako hrvatska kuhinja pripada mješavini zapadnih i istočnih utjecaja prihvatili smo musaku kao jelo koje nam dolazi iz Grčke, vjerojatno još od antike do danas. Izvorna grčka musaka se sastoji iz slojeva patlidžana, mljevenog ovčjeg mesa i rajčice, prelivena s bijelim umakom i pečena u pećnici, a može i u peki ili zvonu, pod pepelom, samo ne u mirkovalnoj jer ona teško stvara toliko važnu koricu. Balkanska inačica musake, isto kao i hrvatska, srpska, bugarska i rumunjska inovirala ju je s krumpirom umjesto patlidžana i zalijevanjem umućenim jajima umjesto bijelog umaka. Bijeli umak je na bazi maslaca i brašna koji se razrijedi s mlijekom ili kiselim vrhnjem.
Ne ulazeći u raspravu koliko je to odstupanje od originalnog recepta dobro ili ne, predlažemo kompromis – koristite i krumpir i patlidžane, rezultati su odlični i u toj kombinaciji!
Sastojci : |
|
---|---|
1/2 kg | mljevenog mesa |
1 dl | maslinova ulja |
1 kom | crveni luk |
3 česena | češnjaka |
1/4 glavice | celera |
1 kom | tikvica |
100 g | šampinjona |
1/2 l | povrtnog temeljca |
1 žlica | miješanih začina |
2 žlice | kukuruznog brašna |
1/2 kg | krumpira |
1 kom | patlidžan |
40 g | ribanog sira |
4 trokuta | topljenog sira |
1 kom | jaje |
sol, papar |
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C. Ugrijati ulje u velikoj tavi te pirjati sitno nasjeckan luk, zdrobljeni češnjak, nasjeckanu tikvicu i celer 3-4 minute, dok ne omekšaju. Dodati meso i kad više nije crveno ubaciti šampinjone narezane na ploške, nasjeckane rajčice, mješavinu bilja i kocku za povrtnu juhu, koja se otopila u pola litre vruće vode. Pustiti da zakipi, zatim smanjiti vatru i pustiti da se krčka bez poklopaca deset minuta. Nakon toga dodati kukuruzno brašno koje se prethodno pomiješalo sa dvije žlice hladne vode, kuhati miješajući dok se ne zgusne. Uklonite s vatre i začinite. Pola skuhane smjese izliti u veliku posudu za pečenje. Po njoj posložite patlidžane narezane na kolutiće. Zatim preostalu smjesu preliti preko patlidžana i posložiti na nju krumpir narezan na ploške. Na kraju, umiješati krem sir sa jajetom. Posoliti i popapriti. Smjesu sa sirom preliti preko krumpira, zatim posipajte ribanim sirom. Pecite u pećnici 45-50 min dok površina ne bude zlatnosmeđe boje.