GASTRO: Pohani patlidžani s mozzarellom – brzo, jednostavno i, nadasve, ukusno!
Patlidžan (lat. Solanum melongena) ili balancana je jednogodišnja vrsta biljke iz roda Solanum. Areal rasprostranjenja ove vrste obuhvaća istočnu Indiju i Šri Lanku, ali je ranom domestifikacijom proširen najprije na područje istočne Azije, Mediterana i Europe, a kasnije i na američke kontinente. Uzgaja se zbog plodova koji se koriste kao povrće. Patlidžan je, uglavnom, ljubičasto-plave boje, ali posljednjih godina na tržištu ima i zelenog, žutog, pa i bijelog. Trenutačno smo u sred sezone patlidžana, pa je šteta propustiti priliku i napraviti neko od sjela s ovom sjajnom biljkom.
Sastojci: |
|
---|---|
500 g | patlidžana |
1,5 dl | maslinova ulja |
1 žlica | soli |
2 žličice | mješavine talijanskih začina |
1 žličica | origana |
40 d | ribanog sira |
100 g | mozzarelle |
330 g | pelati rajčice |
sol, papar |
Način priprave:
Podlogu za ovo jelo je patlidžan koji se nareže na centimetra debele kolutove i posoli te pusti desetak minuta kako bi se odgorčioplod. Ako vam baš smeta koru mu možete oguliti, no ako ju ostavite podloga će biti stabilnija, čime će te olakšati manipulaciju tijekom pečenja. Dovoljno čvrsto da se prži na ulju 5 do 10 minuta, ovisno o jakosti vatre. Ako vas kalorije ne brinu, preporučamo da patlidžan pohate, jelo će biti još ukusnije. Pohanci su standardni – brašno, umućena jaja s mlijekom i prezle. Nakon pečenja po nadjevu par kapi maslinova ulja i ostali sajstojci.