GASTRO: I brzo mora biti ukusno – mesne okruglice s domaćom tjesteninom!
Špageti su tjestenina tankog i podužeg oblika, otprilike 2 mm debljine a 30 cm dugačke u nekuhanom stanju. Špageti se uglavnom prodaju u pakiranjima od 500 g, a posljednjih godina sve je češće u ponudi i ono od 400 g, tako da pripazite kod kupovine. Pripremaju se kuhanjem u posoljenoj vodi od 5 do 10 minuta. Ne dodavati ulje, jer je to potpuno beskorisno, a i stvara se dodatna masnoća.
Ako ste malo vičniji s tijestom, špageti se mogu pripremiti i kod kuće. Napravi se smijesa od jednog žumanjka, 90 g, doda krupnog brašna i malo soli, tijesto se valjkom za tijesto razvalja na 1-2 mm debljine, ostavi da se osuši i onda se sječe nožem ili posebnim strojem.
Bolonjez umak s pagetima najčešća je varijanta pripreme tjestenine kod nas. Ako vam je pomalo dosadila, a ipak obožavate tu kombinaciju mesa i tjestenine, napravite malu inovaciju i umjesto klasičnog umaka napravite mesne okruglice, a sve je ostalo isto. Nazovite ga bolonjez okruglicama!
Sastojci : |
|
---|---|
500 g | tjestenine (špageti) |
1/2 kg | mljevenog mesa |
2 kom | crvenog luka |
1,5 dl | suhog bijelog vina |
6 česena | češnjaka |
1 kom | jaje |
40 g | sibanog sira (parmezan) |
600 g | pelati rajčica |
1 dl | maslinova ulja |
2 žlice | mješavine začina |
1 vezica | peršina |
1 vezica | svježeg bosiljka |
sol, papar |
Način priprave:
Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, 15-ak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. U međuvremenu pripremiti umak od rajčice. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, pa narezane pelati ili svježe rajčice. Sve zajedno začiniti i kuhati 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Podlijevati bijelim vinom. Potom dodati nekoliko listića bosiljka i ajvar. Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još 10-ak minuta.