GASTRO: Doznajte zašto je srdela najpopularnija i najbolja jadranska riba!
Srdela (lat. Sardina pilchardus) je morska riba iz porodice haringi (Clupeidae). U Hrvatskoj je još poznata kao sardina, srđela, šardela, a ponegdje kao štijavica ili žir.
Pelagijska je riba, što znači da je stalno u pokretu tako da nema stalna boravišta ili dubine na kojima živi. Njena koncetracija u Jadranu je najveća oko zapadne obale Istre, lošinjski arhipelag, istočno od otoka Olib, vanjska strana Dugog otoka, Paklinski otoci, Vis i Palagruža, te južni kraj obale Pelješca i otoci Mljet i Lastovo.
Srdela se smatra kraljicom riba. Spada u plave ribe i bogata je nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6 pa je vrlo zdrava. Ukusnog je mesa, lako probavljiva, bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, posebice vitaminima A, D i E te mineralima. Vrlo je tražena jer je među najjeftinijim ribama koje se mogu nabaviti svježe. Često se konzervira, a tako konzerviranu u Hrvatskoj je nazivaju sardina. U primorskim krajevima se usoljava a tako usoljena velika je poslastica. Najčešće se lovi mrežama plivaricama. Zauzima oko 60 posto cjelokupnog izlova ribe na Jadranu.
Sastojci: |
|
---|---|
1 kg | srdela |
2 dl | maslinova ulja |
2 kom | limun |
2 kom | crvenog luka |
6 česena | češnjaka |
2 žličice | mješavine začina |
2 žlice | krupne soli |
10 gračnica | ružmarina |
1 vezica | peršina |
sol, papar |
Način priprave:
Srdele očistite, operite i dobro osušite. Maslinovo ulje, limunov sok i mješavinu začina za ribu pomiješajte i tako pripremljenom marinadom prelijte ribu i ostavite stajati oko 30 minuta. 3. Srdele nanižite na grančicu od ružmarina i pecite na pouljenoj tavi. Pečene srdele pospite nasjeckanim peršinom i češnjakom. Posluživanje: Poslužite uz zelenu salatu sa svježim rajčicama. Savjet: Očišćene srdele možete peći i na gradelama.