GASTRO: Pasta primavera – bogatstvo povrtnih mirisa sljubljenih u neponovljiv okus!

2021-08-09-gastro-pasta-primavera

Jedan od klasičnih recepata za tjesteninu našeg doba, tjestenina primavera, u kojoj nema mesa a prevladavaju okusi povrća, ali ne nedostaje ni kaloričnosti i sočnosti jer se je riječ o tjestenini s bogatim umakom od maslaca, vrhnja, i neizostavnog parmezana.

Možda ponajbolji opis ovog sjajnog jela talijanske kuhinje s globalističkim štihom, dao je jedan gastro kritičar koji je u svojoj recenziji utvrdio kako je ” pasta primavera nered vegetacije natopljen maslacem, vrhnjem i s puno parmezana”!.

U visokoj gastronomiji kako bi povrće došlo do izražaja koristi tjestenina koja se zbog svoje finoće, (barem četiri puta je tanja od špageta i kuha se svega minutu) naziva “andeoskom kosom”, no nećete pogriješiti ako ovo jelo radite i od drugih vrsta tjestenine poput penne, farfalle ili rotini. Također, ako želite, slobodno zamijenite tjesteninu od cjelovite pšenice onom s niskim udjelom ugljikohidrata ili tjesteninu bez glutena umjesto uobičajenih bijelih tjestenina.

 

Sastojci:

400 g suhe tijestenine
1 dl maslinova ulja
150 g cvijeta brokule (vrhovi)
2 žlice maslaca
1 žličica origana
40 g ribanog sira
1 žličica češnjaka u granulama
330 g pelati rajčice
15 listića bosiljka
1 kom paprika
1 kom crveni luk
5 kom šparoga
1 kom tikvica
1/2 l pilećeg temeljca
1,8 dl kiselog vrhnja
2 kom chilly papričice
sol, papar

 

Način priprave:

Prvo nasjeckajte i blanširajte povrće, a brokulu prokuhajte par minuta. Voda mora biti zasoljena Dodajte šparoge i prokuhajte još minutu. Kad je gotovo, ocijedite ga u cjedilu. Vodu od kuhanja povrća ne bacajte, već dodajte malo pilećeg temeljca i kuhajte tjesteninu u toj vodi.

U velikoj tavi za pirjanje zagrijte maslac na srednje jakoj vatri. Kad je maslac vruć, dodajte luk, a kasnije i češnjak, te tikvice, kao i rajčice narezane na kockice (pelate) i pirjajte još par minuta, često miješajući. Ako brzo gori, dodavajte temeljac, vrhnje, blanširano povrće. Ako vam se čini da je umak pregust dodajte još pileće juhe, vrhnja ili vode. Kad je gotovo, dodajte parmezan tijesto i promiješajte da se sjedini.

Gastro
Hrvatska