GASTRO: Petkom riba – oslić na bijelo u lakšoj, zdravijoj, light inačici!

2021-12-03-gastro-RIBA-file-oslića-u-bijelom umaku

Oslić na bijelo, s umakom od vrhnja za kuhanje ili jogurtom izrvorno potječe iz francuske kuhinje a vrhnje je savršeni medij za sljubljivanje začina i nježnog ribljeg mesa.

Tradicionalno bijeli umak zahtijeva korištenje višenamjenskog brašna, bijelog i mekog rafiniranog brašna kako bi umak bio lijepo bijeli i kremast, ali možete se prilagoditi i zdravijoj inačici i rabiti integralno pšenično brašno, kako bih napravili zdraviji obrok. Korištenje višenamjenskog brašna daje mu prljavo bijelo boju, dok integralno brašno stvara malo tamniji, dojam. No, zadržava dobra okus, bez obzira na brašno s kojim smo ga pekli. Okus je jako dobar i s integralnim brašnom.

Slično je i s umakom, umjesto klanične, možete rabiti liht inačicu majoneze ili ako radite s vrhnjem, njega zamijeniti s light jogurtom.

 

Sastojci:

3/4 kg oslića (filetiran)
1 kom limun
1 žlica soli
150 g brašna
2 žlice mješavine začina
Umak:
5 žlica majoneze
1,8 čaša jogurt (vrhnje)
1 kom jaja
2 kom kisela krastavca
2 žlice bijelog brašna
1 žlčica ruzmarina
1 žlčica timijana
1 kom limun

 

Način priprave:

Oslić izrezati na ploške, svaku plošku poprskati limunovim sokom i posoliti. Ribu uvaljati u brašno i ispržiti na vrućem ulju. Za prženje ribe oštro brašno je bolje, od mekanog jer ne stvara grudice. Kako je ovo jelo jedno u nizu koje spaja more i kontinent, za komponente koje idu u umak odabrane su, uglavnom, kontinentalne namirnice. Umak pripravite na način da dobro izmiješate majonezu i jogurt, dodate sitno narezano jaje i krastavce, umiješati začine, kapare, marmeladu od ribiza, te limunov sok. Umak servirati uz ribu. Ljubiteljima klasike preporuka je umak od maslinova ulja s bijelim lukom, kaparama i mediteranskih travama. U svakoj varijanti kuhani krumpir kao prilog je dobra odluka, isto kao i kuhana blitva, najbolje zajedno.

Gastro
Hrvatska