GASTRO: Brokula s pilećim prsima i rižom. I to je moguće – obilan obrok s puno zdravlja i malo kalorija!
Brokula (Brassica oleracea var. italica) je jestiva zelena biljka iz obitelji kupusnjača, čija se velika cvjetna glavica, stabljika i mali pridruženi listovi jedu kao povrće. Brokula ima velike cvjetne glavice, obično tamnozelene, raspoređene u strukturu nalik stablu koja se grana iz debele stabljike koja je obično svijetlozelena. Masa cvjetnih glavica okružena je lišćem, no premda se i ono može istoristiti, primjerice za pesto, najčešće se baca. Brokula podsjeća na cvjetaču, ali je potpuno druga vrsta povrća.
Kako god, najvažnije je da je brokula posebno bogat izvor vitamina C (1/5 dnevne doze) i vitamina K, što je rijetkost. Osim toga u 100 grama sirove brokule su svega 34 kalorije, prevladava voda (89% posto i zanemarivih 7% ugljikohidrata, kao 3% proteina). Masnoća, praktički nema, zbog čega je toliko popularna. No, kod pripreme valja imati na umu da sadržaj njenih nutricionističkih sastavnica smanjuje se kuhanjem, zbog čega se preporuča priprema na pari ili blanširanje.
Sastojci : |
|
---|---|
2 kom | pilećih prsa |
1 kom | crveni luk |
1/2 l | pilećeg temeljca |
350 g | riže |
1,5 dl | maslinova ulja |
2 žlice | mediteranskih začina |
4 česena | češnjaka |
250 g | brokule |
40 g | ribanog sira |
sol, papar |
Način priprave:
Na maslinovu ulju popržite luk i češnjak. Dodajte rižu i kratko propirjate. Dodajte začine, par minuta je pirjate, a zatim podijelite vinom. Kuhajte par minuta dok alkohol ne ishlapi, nakon toga kuhajte uz podlijevanje vrućim pilećim ili povrtnim temeljcem. Kada je riža na pola skuhana dodajte prethodno prepečena pileća prsa i kuhanu ili blanširanu brokulu. Ne miješajte previše jer je brokula nakon kuhanja jako osjetiljiva. Na samom kraju dok je sve još vrelo, prema ukusu možete dodati malo maslaca ili/i sira ribanaca.