DESERTI: Najuspješniji kolači više nisu (pre)slatki. Napravite brownie s tamnom čokoladom!

2021-10-31-gastro-DESERT-brownie

Čokoladni kolačić ili jednostavno brownie je četvrtasti ili pravokutni kolač u kojemo osonovni sastojak – čokolada dolazi do svoj punog izražaja. Browniesi dolaze u različitim oblicima i mogu biti fudgy ili cakey, ovisno o njihovoj gustoći. Mogu uključivati orašaste plodove, glazuru, krem sir, komadiće čokolade ili druge sastojke. Varijacija napravljena sa smeđim šećerom i vanilijom, a ne čokoladom u tijestu naziva se blond brownie ili blondie. Brownie je razvijen u Sjedinjenim Državama krajem 19. stoljeća i raširio se svijetom u nebrojenim inačicama.

Kao i ostale kolače mnogle legende prate povu popularnu poslasticu, a a najverodostojnija je o Berthi Palmer, ženi čiji je suprug bio vlasnik hotela Palmer House. On je, naime, od slastičara zatražio da osmisli desert novi čokoladni prikladan za dame, ali da ne bude torta opterećena kremamam. Rezultat je bio Palmer House Brownie s orasima i glazurom od marelice.

Browniesi su kolačići i ne smatraju se tortom. Obično se jedu ručno, često uz mlijeko, poslužuju se topli ili sa sladoledom (a la mode), preliveni šlagom ili posuti šećerom u prahu.

 

Sastojci :

200 g maslaca (neslani)
200 g tamne čokolade
125 g glatkog brašna
4 kom jaja
80 g bijele čokolade
80 g mliječne čokolade
300 g šećera

 

Način priprave:

Prvo maslac maslaca narežite na male kockice i stavite u srednju zdjelu. Izlomite tamnu čokoladu na male komadiće i ubacite u zdjelu. Zatim napunite mali lonac za umake otprilike do četvrtine vrućom vodom i stavite posudu na vrh tako da leži na rubu posude, ne dodirujući vodu. Stavite na laganu vatru dok se maslac i čokolada ne otope, povremeno miješajući da se pomiješaju.Otopljenu smjesu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Istodobno, bijelu i mliječne čokolade zsitnite na manje komade.Razbijte 3 velika jaja u veliku zdjelu i dodajte šećer. Električnim mikserom na maksimalnoj brzini umutite jaja i šećer, sve dok dobijete gustu kremu. Krema je gotova kad postane blijeda i otprilike udvostruči svoj prvobitni volumen. Ohlađenu čokoladnu smjesu prelijte preko moussea od jaja, pa lagano preklopite gumenom lopaticom. Uronite lopaticu s jedne strane, uzmite je ispod i podignite suprotnu stranu i ponovno u sredini. Nastavite s mješanjem sve dok dvije smjese ne budu jedna i dok boja ne postane tamno smeđa mrlja.

Prosijte mješavinu kakaa i brašna, protresajući sito s jedne na drugu stranu, kako biste ravnomjerno prekrili vrh. Nježno umiješajte mješavinu kakaa i brašna. Na kraju umiješajte komadiće bijele i mliječne čokolade dok ne budu prošarani. Smjesu izlijte u pripremljeni lim, stružući lopaticom svaki dio iz posude. Nježno nanesite smjesu u kutove kalupa i lopaticom lopaticom s jedne na drugu stranu po vrhu kako biste je izravnali. Pecite na 170 stupnjeva, na renjoj rešetku, a znati ćete da je kolač gotov jednostavnom tehnikom – ako se smjesa ljulja u sredini, nije sasvim gotov. Kad se rubovi počnu odvajati od kalupa izvadite kolač iz pećnice. Ostavite sve u limu i režite tek kad se potpuno ne ohladi.

Gastro
Hrvatska