NUTRICIONIZAM: U 100 grama mandarina sadržana je trećina dnevne potrebe za C vitaminom!

2021-10-25-gastro-KALORIJE-mandarine

Mandarina je vrsta naranče, porijeklom iz Kine, ali se raširila svijetom, pa i u Hrvatskoj.Davno prije nego je zapadni svijet saznao o čudesnim agrumima, širile su selegende o «zlatnom voću», zanosne bajke, priče, sage, pjesme i mitovi iz dalekeprošlosti kod drevnih naroda.

Mandarina najbolje uspijeva u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću, posebno na temperature ispod ništice. Kod nas mandarina najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su izvrsni uvjeti za intenzivni uzgoj vrlo kvalitetnih sorti Unshiu mandarina koje se uzgajaju od 1933. godine, no pravi ekspanziju proizvodnje i potrošnje, kao i priznate kulture u nacionalnoj gastronomiji mandarina stječe tek nakon Drugog svjetskog rata. Procjene govore da na tom području imamo nekoliko milijuna stabala ovog voća, a 90 posto nacionalne proizvodnje U nešto manjem obujmu u nas se uzgajaju i druge sorte kao što su popularne klementine (na Dubrovačkom području poznat kao aleksandrin) i sorta havana (domaća mandarina, narančin).

Mandarine su manje i manje zaobljene od običnih naranči. Okus se smatra manje kiselkastim, kao i slađim i jačim od onog naranče. Zrela mandarina čvrsta je do blago mekana, sa šljunčanom kožom bez dubokih utora, kao i narančaste boje. Kora je tanka, s malo gorkog bijelog mezokarpa.

Mandarine se najčešće gule i jedu ručno. Svježe voće se također koristi u salatama, desertima i glavnim jelima. Kora se koristi svježa ili osušena kao začin ili korica za pečenje i piće. Svježi sok od mandarina i koncentrat smrznutog soka tek je navika koju usvajamo posljednjih godina.

 

MANDARINA

Hranjive vrijednosti u 100 g:

energija 223 kJ ili 53 kcal
vlakna 2 g
ugljkohidrati 13 g
vitamin A 681 IU g
vitamin C 26,7 mg
vitamin B1 11 mg
kalij 166 mg
masnoće 0,3 g

Prednosti i mane:

Mandarine sadrže 85 posto vode, svega 13 posto ugljikohidrata, a zanemarive količine masti, tako da se preporuča što češća konzumacija, osobito sada kad smo organizam zbog promjene godišnjeg doba moramo dodatno imunološki ojačati. Koronu nećemo spominjati, ali sezonski nam dolazi gripa i razne viroze. Mandarina svega u 100 g sadrže puno C vitamina, čak trećinu potrebne dnevne doze tog mikronutrijenta našem organizmu.

Gastro
Hrvatska