Pobjednici poslovne godine

2022. bila je godina energetskih tvrtki

Čak osam prvih mjesta na listi 50 najboljih prema povećanju apsolutnog iznosa ukupnih prihoda pripada energetskim kompanijama
ina zgrada Igor Kralj/PIXSELL

Tvrtke iz energetskog sektora apsolutni su pobjednici poslovne 2022. godine prema kriteriju povećanja apsolutnog iznosa ukupnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, piše Jutarnji list. Prema podacima Financijske agencije, čak osam prvih mjesta na listi 50 najboljih prema tom kriteriju pripada energetskim kompanijama.

INA, prva na listi, povećala je u 2022. ukupne prihode za 12,7 milijardi kuna ili 56,88 posto u odnosu na 2021. (s 22,35 na 35 milijardi kuna). Švicarski MET Croatia Energy Trade, kao zakupac prostora na LNG terminalu na Krku, drugi je na listi s rastom prihoda od 483 posto, s 2,5 milijardi kuna u 2021. na 14,56 milijardi kuna u 2022. Treći, PPD, u prihodima je rastao za 56 posto: povećao ih je s 21 milijardu kuna na 32,9 milijardi prošle godine.

Lista top 50 kompanija po apsolutnom rastu prihoda potvrđuje da je 2022. bila godina energetskih kompanija. Kod nekih tvrtki rast prihoda u postotcima doista je bio impozantan. Što reći o rastu prihoda od čak 24.312 posto (sa 6 milijuna na 1,5 milijardi kuna), koji je imala tvrtka Delta oil International? Nakon prodaje svojih Crodux derivata dva Petrolu, osnovao ju je Ivan Čermak. U Upravi, koju vode Igor Crnobrnja i Gordana Kronja, uz generala još je nekoliko Čermaka.

Još je jedna poznata osoba vezana uz ovu tvrtku. To je nekadašnji veleposlanik SAD-a William Dale Montgomery, koji je njezin prokurist. Delta oil International sklopio je ugovor s Jadranskim naftovodom o transportu i skladištenju sirove nafte i naftnih derivata, a kasnije su sklopili i dodatak ugovoru o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj. Prema tom dodatku, kompaniji Delta oil International produljeno je trajanje ugovora o skladištenju nafte po načelu puno za prazno do 15. travnja 2025., i to za ukupni kapacitet od 169.000 kubičnih metara, piše novinar Jutarnjeg lista Jozo Vrdoljak.

Gospodarstvo
Hrvatska
Izbor urednika