Zoran Milanović: Normalno sam razgovarao s Plenkovićem

Predsjednik Zoran Milanović potvrdio je kako će se složiti s prijedlogom Vlade da kontraadmirala Roberta Hranja imenuje načelnikom Glavnog stožera oružanih snaga te istaknuo da je na inauguraciji normalno razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Potvrdio je da je o Hranju već razgovarao s Plenkovićem, te najavio da će razgovarati i o drugim temama.

Bilo je iskri, možda će ih biti i ubuduće

-Naći ćemo se i oko drugih stvari, a i oko čelnika SOA-e isto, koliko shvaćam to je sada na dnevnom redu- rekao je Milanović novinarima nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoju.

Na konstataciju da Plenković nije davao izjave nakon jučerašnje inauguracije te se čini kao da je ljut na njega, odvratio je da su normalno razgovarali.

-Bilo je normalno iskri, možda će ih biti i ubuduće, a možda i neće, vidim da su već počele interpretacije tko je ustao, tko je kome pružio ruku, tu nema jasnog protokola. Kao ja nisam nekome pružio ruku, jesam, otraga kasnije i upoznao ga sa svojom majkom- objasnio je Milanović vjerojatno aludirajući na medijske napise da potpredsjedniku Sabora Milijanu Brkiću nije pružio ruku.

Upitan postoji li ime koje bi želio vidjeti na čelu SOA-e, ponovio je kako je to delikatan sustav.

-Mislim da ga korektno vode, bio sam i ja kao premijer na čelu tog sustava, čak za nijansu s većim ovlastima od predsjednika, sada ću to poštivati jer sada je premijer Plenković. Ravnatelj SOA-e Danijel Markić je profesionalac, radio je s ljudima koji će biti moji suradnici, za sada ne vidim problema u tome- poručio je Milanović.

Žarković će mu biti savjetnica, nekome očito smeta

Novi predsjednik Republike potvrdio je da će psihologinja i nekadašnja ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković biti njegova savjetnica za obrazovanje te demantirao medijske navode da je kao ravnateljica Agencije slala učitelje i nastavnike na predavanja udruge U ime obitelji i Hrvatskog generalskog zbora.

-To je neistina, nekome očito smeta, četiri godine je vodila Agenciju, bit će moja savjetnica, ne ministrica, dakle neće odlučivati o resursima. Ima značajno iskustvo na tom području i ne pripada ni jednom klanu- ustvrdio je Milanović.

Rekao je da bi danas trebao donijeti odluku o ustroju Ureda predsjednika, kako bi se moglo imenovati dužnosnike. Imenovanje će biti sutra ili prekosutra, a o drugim imenima nije htio govoriti.

-Neke znate, neće tu biti velikih iznenađenja. Bit će ih manje nego što ih je bilo, ne zato što želim poslati poruku i pokazati da je ranije bilo previše, nego će neki ljudi objedinjavati određena područja, pa će onda biti nešto manje savjetnika, možda duplo manje- najavio je.
Što se tiče njegova prvog putovanja kao predsjednika, istaknuo je da će stjecajem okolnosti otputovati na zapad.

Prvi radni dan započeo smjenom straže, zatim polaganjem vijenaca

Predsjednikov prvi radni dan započeo je pregledom svečanog postroja Počasno-zaštitne bojne na Pantovčaku. Kasnije je na zagrebačkom groblju Mirogoj položio vijence i zapalio svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na grobnici Narodnih heroja te na Zajedničkoj grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Odao je počast i na grobovima bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana te prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana, gdje je položio ruže i svijeće.