Zdravko Marić: Prijedlog nije smanjivanje plaća, već dinamika povećanja

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako sa sindikatima javnih i državnih službi nisu raspravljali o smanjivanju plaća, već o dinamici njihova povećanja u kontekstu trenutnih okolnosti pandemije i prateće krize

Srećko Niketić/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako sa sindikatima javnih i državnih službi nisu raspravljali o smanjivanju plaća, već o dinamici njihova povećanja u kontekstu trenutnih okolnosti pandemije i prateće krize.

-Mi ćemo uputiti naš prijedlog vezano za dinamiku rasta osnovice. Svjesni smo napora zdravstvenog i policijskog osoblja, ali i nekih drugih, kao što je socijalna skrb. Nije prijedlog bio da otvaramo temu o nekakvom smanjivanju plaća, nego o dinamici povećanja u kontekstu svih okolnosti i da se nagradi, koliko je moguće, rad i doprinos- rekao je Marić novinarima nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi.

Istaknuo je kako je današnji inicijalni sastanak poslužio da Vlada sindikatima predstavi stanje i projekcije gospodarskog i proračunskog stanja države.

-Znamo i sami da u svim tim projekcijama i dalje nedostaje ključna varijabla, a to je pitanje cjepiva i sve vezano uz zdravstvenu epidemiološku sliku- naglasio je Marić.

Smatra kako je inicijalna reakcija sindikata, koji su odbili Vladine prijedloge, njihovo legitimno pravo, ali će nastaviti dijalog.

-Niti jednog trenutka isplata plaća ni mirovina nije došla pod znak pitanja. Činit ćemo sve da niti neće dolaziti pod znak pitanja- poručio je Marić.

Dok postoji ova razina neizvjesnosti s obzirom na korona krizu i njezin utjecaj na gospodarstvo, ideja je da se visina i dinamika povećanja plaća dodatno razmotri, a prijedlog Vlade ne ide u smjeru smanjenja plaća.

-Moramo biti maksimalno spremni za bilo kakve nove okolnosti- naglasio je Marić.