Zbog afere Softver uhićeni Gabrijela Žalac i Tomislav Petric

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera teškog oko 16,2 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos
gabrijela žalac Dalibor Urukalović/PIXSELL

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u RH policija je jutros zbog afere Softver uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislav Petric te još dvije osobe.

Sumnjiče ih da su počinili kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava. Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera teškog oko 16,2 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

PNUSKOK-ovi policajci su prije dvadesetak dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja, novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni Europski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenome Ministarstvu te izuzeli dokumentaciju vezanu upravo oko s Ampelosom.

– Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, izvijestio je Ured europskog tužitelja.

Crna kronika
Hrvatska
Izbor urednika