“Zarazna” širi COVID odjel

Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" apelirala je na zagrebačke bolnice da im ne šalju druge bolesnike jer imaju sve više COVID-19 pozitivnih bolesnika
Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Igor Kralj/PIXSELL

Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” apelirala je na zagrebačke bolnice da im ne šalju druge bolesnike jer imaju sve više COVID-19 pozitivnih bolesnika, zbog čega su povećali kapacitete COVID odjela, piše Večernji list.

Zbog povećanog priljeva odraslih COVID-19 pozitivnih bolesnika te otvaranja dodatnih smještajnih kapaciteta za COVID-19 pozitivne bolesnike, molimo da se do daljnjeg COVID-19 negativni bolesnici, koji ne zahtijevaju intenzivno liječenje, upućuju i zbrinjavaju u nadležnim zdravstvenim ustanovama prema mjestu stanovanja, piše u dopisu koji je zagrebačkim bolnicama odaslao zamjenik ravnateljice Infektivne Zoran Barušić.

U dopisu se napominje i da će Klinika za infektivne bolesti, poznatija kao “Zarazna”, primiti pacijente negativne na COVID-19 čije stanje zahtijeva intenzivno liječenje ovisno o raspoloživim smještajnim kapacitetima u danom trenutku te da su infektolozi iz klinike i dalje otvoreni za eventualne konzultacije. Trenutačno su u Infektivnoj 33 COVID pacijenta i 44 non-COVID pacijenta.

Barušić je objasnio da je više COVID bolesnika počelo pristizati od 12. kolovoza i da su morali povećati kapacitete COVID odjela i na non-COVID odjel. Dodao je da su oboljeli od COVID-19 većinom necijepljeni, a među njima ima ozbiljno bolesnih ljudi u tridesetima, četrdesetima i pedesetima. Manji dio oboljelih koji su cijepljeni starije su osobe s komorbiditetima.

I u splitskom KBC-u u posljednja tri tjedna broj hospitaliziranih kontinuirano raste. Trenutačno ih je ondje više od 40, a na respiratoru trinaestero, doznaje Večernji list od Ive Ivića, šefa Klinike za infektologiju KBC-a Split u kojoj su svi hospitalizirani necijepljeni.

-U prosjeku tjedno bude hospitalizirano desetak pacijenata, uglavnom domaćih. Nešto je mlađih, ali većinom su to stariji pacijenti pa možemo reći da epidemija cirkulira među mlađima, a starije odvodi u bolnicu- kaže Ivić.

-Od deset osoba na respiratoru, devet ih nije cijepljeno i bez komorbiditeta, a jedna je cijepljena i ima teške komorbiditete. Dakle, znanstveno i statistički jasno je da je cijepljenje jedina razumna stvar kojom se možemo zaštititi- ističe ravnatelj KBC-a Sestara milosrdnica Davor Vagić.

U tom su KBC-u već počeli s dogovorima i pripremama za organizaciju u slučaju četvrtog vala. Pripremljeni su i za slučajeve zahvata na COVID pozitivnim pacijentima, imaju boksove za izolaciju, a za COVID pacijente mogu brzo aktivirati zelenu zgradu, u koju su uveli kisik, piše Večernji list.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika