Val poskupljenja odrazit će se i na cijene vrtića

Cijene vrtića već su dignuli u Oroslavju, Križevcima i Dugom Selu
dječji vrtić

Val poskupljenja neizbježno će se odraziti i na cijene vrtića koje su već dignuli u Oroslavju, Križevcima i Dugom Selu, piše Jutarnji list.

Predsjednik Udruge gradova, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, navodi da su osnivači vrtića općine, gradovi i županije, koji se bore s povećanjima cijena energenata te da ta činjenica itekako utječe na formiranje cijene vrtića.

– Ekonomska cijena raste, a sada treba vidjeti kako će osnivači to riješiti. Hoće li povećati subvenciju ili će se povećati i cijena koju plaćaju roditelji. Ono što očekujemo od Vlade jest paket mjera koji je najavljivao premijer Andrej Plenković, a koji bi se trebao odnositi i na vrtiće, kaže Turk.

Napominje kako, prema njegovim saznanjima, dosad većina vrtića nije podigla cijene, ali smatra da će se više znati nakon što Vlada predstavi mjere.

– Što se Zaprešića tiče, do kraja godine sigurno nećemo povećavati cijene, a poslije ćemo vidjeti jer porast cijena energenata i drugih proizvoda, nažalost, puno toga diktira, pojašnjava Turk.

– Problem je što nemaju svi gradovi i županije iste mogućnosti, nekima proračun dopušta veći udio subvencija, nekima ne. Što se privatnih vrtića tiče i cijene koju plaćaju roditelji, iako se i oni subvencioniraju iz gradskih proračuna, teško je u ovom trenutku reći hoće li Vlada i njih uzeti u obzir jer su im osnivači gospodarski subjekti, a ne gradovi, ističe predsjednik Udruge gradova Željko Turk u tekstu novinarke Jutarnjeg lista Ivane Krnić.

Hrvatska
Ostalo