USKOK pokrenuo istragu, sutkinja negira korupciju i traži umirovljenje

USKOK je također zatražio istražni zatvor za sve troje uhićenih

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

USKOK je temeljem policijske prijave i izvida tzv. poreznog USKOK-a pokrenuo istragu protiv šibenske sutkinje Maje Šupe, koja odbacuje optužbe da je posredstvom odvjetnika Branimira Zmijanovića primila 15.000 eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu Blaži Petroviću.

Šibenska općinska sutkinja na ispitivanju u USKOK-u negirala je sve što joj se stavlja na teret, aktivno je iznosila obranu i, kako je rekao njen odvjetnik Krešimir Škarica, još prije mjesec dana podnijela je zahtjev za umirovljenje.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, USKOK je protiv sutkinje, Petrovića i Zmijanovića pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor za sve troje uhićenih nakon što je sutkinji u utorak skinut imunitet. Sudac istrage splitskog Županijskog suda o pritvoru će odlučiti na ročištu zakazanom u 18 sati.

Prvi dio mita 2013. prije oslobađajuće presude, ostatak nakon pravomoćnosti

Tužiteljstvo i policija u priopćenjima su otkrili da troje uhićenih sumnjiči za primanje i davanje mita u razdoblju od svibnja 2013. pa do rujna 2014.

Ne otkrivajući identitete, istražitelji navode da je Šupe bila predsjednica raspravnog vijeća u kaznenom postupku koji se vodio pred Općinskim sudom u Šibeniku, u kojem je Petrović bio optužen uz još jednog optuženika kojeg je zastupao šibenski odvjetnik Zmijanović.

U tom postupku Petrović je posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom da će joj predati 15.000 eura ako, bez obzira na stvarno stanje predmeta, donese oslobađajuću presudu.

Pritom je dogovoreno da će joj 6000 eura isplatiti prije donošenja prvostupanjske oslobađajuće presude, a preostalih 9000 kada presuda postane pravomoćna.

Zmijanović je potom, u dogovoru s Petrovićem, sačinio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika prema kojem sutkinjina majka prodaje nekretnine za 59.100 eura, uz plaćanje kapare od 6000 eura koju u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj.

Fiktivni predugovor kao pokriće za prvi dio nagrade

Na traženje sutkinje Šupe njena majka je potpisala taj predugovor, a na Petrovićevo traženje potpisala ga je i osoba navedena kao kupac.

Potom je Petrović na račun sutkinjine majke uplatio 45.000 kuna uz naznaku da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru i da je uplatitelj osoba navedena kao kupac. No, USKOK sumnja da je jedini cilj te uplate bila isplata dogovorenih 6000 eura mita za oslobađajuću presudu.

Šupe je oslobađajuću presudu donijela 25. studenoga 2013., a pravomoćna je postala 18. rujna 2014. nakon čega joj je Petrović navodno “na neutvrđeni način” isplatio preostali dogovoreni iznos od 9000 eura.

Sutkinjin odvjetnik je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da je spornu oslobađajuću presudu potvrdilo troje najboljih sudaca Županijskog suda u Šibeniku te da se radi o samostalnoj i diskrecijskoj slobodnoj ocjeni suda na temelju svih iznesenih dokaza.

Kazao je da je ta presuda “čista kao suza” te da je sutkinja Šupe zahtjev za umirovljenjem podnijela prije mjesec dana, nevezano za ovaj slučaj, zbog narušena zdravlja.