Podignuta je optužnica

USKOK optužio Bandićeva vozača, kralja Adventa i gradsku službenicu

USKOK je podigao optužnicu zbog primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti protiv Zdravka Krajine, vozača bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, tzv. kralja Adventa poduzetnika Denisa Mohenskog te gradske službenice Jelene Čeklić
Zagreb: Denis Mohenski doveden u prostorije Uskoka Matija Habljak/PIXSELL

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, izvijestilo da je optužnicu podiglo pred zagrebačkim Županijskim sudom nakon provedene istrage.

Krajinu kao osobu od posebnog Bandićevog povjerenja i stvarnog voditelja poslovanja dvaju tvrtki te Mohenskog tužiteljstvo tereti da su s Bandićem dogovorili da će omogućiti dodjelu javnih gradskih površina u zakup tvrtkama i obrtu pod njihovom kontrolom radi organizacije raznih manifestacija. U cilju ostvarenja ovog dogovora tadašnji gradonačelnik je nalagao trećeoptuženoj članici Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina da poduzima radnje kako bi društva i obrt pod kontrolom Krajine i Mohenskog dobili željene površine bez obzira na prijavu drugih zainteresiranih.

Slijedom toga je Jelena Čeklić u sustavu evidencija rezervirala termine na javnim površinama grada sukladno traženjima prve dvojice okrivljenika čime je onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su njihovi zahtjevi prošli kroz propisanu proceduru i provjeru nadležnog gradskog tijela.

Mohenski Bandiću preko Krajine navodno dao 400.000 kuna mita

Čeklić je također poduzimala potrebne radnje kako bi osigurala da članovi Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje donesu prijedloge zaključaka da se upravo Krajini i Mohenskom dodijele tražene javne površine. Potom je po uputama tadašnjeg gradonačelnika nalagala drugim članovima povjerenstva koje zahtjeve treba prihvatiti, navodi USKOK. U konačnici Bandić je temeljem takvih mišljenja povjerenstva donosio zaključke u korist Krajine i Mohenskog.

Zauzvrat je Krajina službenim automobilima u više navrata prevozio članove obitelji tadašnjeg gradonačelnika te održavao njegovu vikendicu, plaćao njezino čišćenje i obavljao druge poslove u korist tadašnjeg gradonačelnika po njegovim nalozima

Mohenski je, pak, Bandiću preko Krajine dao 400 tisuća kuna, od čega je Bandić Krajini zbog posredovanja navodno dao najmanje 40 tisuća kuna, sumnja USKOK.

Grad Zagreb
Izbor urednika
Ostalo