USKOK i policija potvrdili nova uhićenja zbog nezakonite prodaje plina

Uhićeni su rukovoditelj Prodaje plina i energije INA-e Stjepan Leko te Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin koja je bila jedan od četiri velika opskrbljivača kojima je INA prodavala plin
Strmec: Vlado Mandić, jedan od uhićenih u aferi INA, izlazi iz svog stana Emica Elvedji/PIXSELL

USKOK i policija potvrdili su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji u nastavku kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om zbog nezakonitosti u prodaji plina.

Prema neslužbenim informacijama uhićeni su rukovoditelj Prodaje plina i energije INA-e Stjepan Leko, koji je bio zamjenik ranije uhićenog INA-inog direktora Damira Škugora te Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin koja je bila jedan od četiri velika opskrbljivača kojima je INA prodavala plin. Među tim tvrtkama je bila i Plinara istočne Slavonije, a čija je sada već bivša direktorica Marija Ratkić otprije obuhvaćena istragom.

USKOK je, ne otkrivajući identitete osumnjičenih ni okolnosti slučaja, izvijestio da se uhićenja i hitne dokazne radnje provode na području Zagreba te da se odnose na više osoba za koje se sumnja da su u sastavu zločinačkog udruženja počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu te pranja novca.

Ravnateljstvo policije je potvrdilo kako su tijekom jutra uhićene dvije osobe nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje te da je u tijeku provođenje dokaznih radnji. Policija dodaje da će “po završetku svih radnji” osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku, a USKOK-u podnijeti nadopunu kaznene prijave.

Tužiteljstvo nadodaje da će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u ovom predmetu o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Mediji pišu da je Leko, kao Škugorov zamjenik, u ranije pokrenutoj istrazi ispitan kao svjedok na okolnost prodaje plina. Zbog štete INA-i od milijardu kuna ranije su uhićeni bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak i njegov poslovni partner Goran Husić te sada već bivša direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od INA-e po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Sumnjaju da protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Damir Škugor i dalje je u istražnom zatvoru, dok je ostalih četvero pušteno da se brani sa slobode.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo