Udruge gradova, općina i županija pozdravile vladino ograničavanje cijena energenata

Vladinim mjerama se omogućava nesmetan rad obrazovnim i javnim institucijama
ŽELJKO_TURK

Predsjednici Hrvatske zajednice općina, Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija pozdravili su odluku Vlade kojom se ograničavaju cijene energenata te istaknuli da se time omogućava nesmetan rad obrazovnim i javnim institucijama.

– S pogleda regionalne samouprave, podržavamo vladine mjere jer bi bez njih funkcioniranje regionalne samouprave bilo otežano, pa čak i onemogućeno, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

Mjere su pozdravili i čelnici Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina Željko Turk i Božo Lasić, istaknuvši da ih je Vlada donijela u dijalogu s njima.

Marušić je potrebu za takvim mjerama istaknuo na primjeru bolnice u Novoj Gradiški, u kojoj bi trošak prosječne potrošnje struje za listopad, bez vladinih mjera bio milijun i 30 tisuća kuna, dok je zahvaljujući vladinim mjerama on smanjen na 170 tisuća kuna.

Turk je naveo da su jedinice lokalne uprave kao osnivači raznih odgojno-obrazovnih, zdravstvenih i drugih javnih ustanova, u 2021. zbog rasta cijena energenata za funkcioniranje tih ustanova izdvojile oko 1,2 milijarde kuna.

Predsjednici udruga istaknuli su i kako će ograničene cijene energenata zaštititi od rasta cijena drugih usluga, poput vodoopskrbe, a podržali su i mjere štednje, ali i one za poticanje zelenih izvora energije.

– Nije svako zlo za zlo. U ovom vremenu smo sad upućeni da pokušamo naći neku alternativu, rekao je Lasić, koji je i načelnik Općine Konavle.

Zajednički su istaknuli da su se mnoge jedinice lokalne samouprave u prethodnom razdoblju okrenule energetskoj obnovi svojih objekata, čime je već ostvarena ušteda. Turk je istaknuo međutim da se protivi rigoroznim uštedama na javnoj rasvjeti, koja je ujedno i pitanje prometne i opće sigurnosti, kao i rigoroznim mjerama štednje u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Hrvatska
Ostalo