U Vrbovcu ostalo neupisano 65 djece u vrtiće

U Vrbovcu su upravo završili upisi djece u Dječji vrtić za novu pedagošku godinu
vrtić

U Vrbovcu su upravo završili upisi djece u Dječji vrtić za novu pedagošku godinu. I, kad su se svi ponadali – prije svega roditelji, ali i djelatnici vrtića i gradska uprava – kako izgradnjom novog vrtića prošle godine u Vrbovcu više neće biti lista čekanja, ostali su razočarani. Nažalost, nisu sva djeca upisana i u ovom se Gradu ponovo čeka na mjesto u vrtiću.

Iz Dječjeg vrtića Vrbovec kažu kako je na listi čekanja ostalo 65 djece. Dodaje kako je na upisnom roku u travnju pristiglo je 138 zahtjeva od kojih su mogli primiti 36 djece i to 24 djece jasličke dobi (od 1. do 3. godine) i 12 djece vrtićke dobi (od 4. do 7. godine).

Na svom Facebook-profilu tim se povodom danas oglasio i vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, osvrtom pod naslovom: „Loša vijest – u Vrbovcu se opet čeka na mjesto u vrtiću“, kojeg prenosimo u cijelosti:

„Iako smo lani otvorili novi vrtić u Vrbovcu koji pohađa 100-tinjak djece i nakon što smo po prvi put u više od 20 godina uspjeli upisati u gradski vrtić svu prijavljenu djecu, ove godine u našem gradskom vrtiću opet su se vratile liste čekanja.

Ono što je pri tome zabrinjavajuće je broj djece koji je ostao neupisan – gotovo je jednak broju neupisane djece koju smo imali prije gradnje vrtića u Jugu. Očito je trend da sve više naših građana šalje djecu u vrtić.

Mi smo u gradnju vrtića u Jugu uložili 13 milijuna kuna, plus kaj godišnje izdvajamo gotovo 10 milijuna kuna za plaće zaposlenika vrtića i smještaj djece u drugim vrtićima. To je značajan novac za gradski proračun i pitanje je koliko dugo ćemo moći pratiti takav rast troškova jer su oni još prije 5 godina bili 93 posto manji. Ipak, naša je odluka još uvijek da ulaganje u djecu i mlade obitelji nema alternativu. Želimo da naš grad bude ugodno mjesto za život.

Gradski vrtić Vrbovec trenutno ima 16 skupina djece. Dodatno još financiramo smještaj djece kod časnih sestara – Dječji vrtić Dobri, obrt dadilja Palčić te smještaj djece u vrtićima na području drugih općina i gradova. U planu je i gradnja novog vrtića s tri skupine u Luki i vrtića s dvije skupine djece u Lonjici.

Nažalost i tu nailazimo na probleme jer je dostupno puno manje novaca iz EU fondova za gradnju novih vrtića. Za vrtić u Jugu smo dobili 90 sredstava, a sad nam se nudi samo oko 30 posto troškova gradnje novih objekata.

Nadam se da ćemo s gradnjom novih vrtića uskoro krenuti, da ćemo dobiti ta umanjena EU sredstva i da se ovakve tužne objave neće ponavljati“.

Grad
Hrvatska
Izbor urednika
Vrbovec
Zagrebačka županija