U Lužnici počeo prvi neformalni susret europskih ministara vanjskih poslova

Prvi neformalni sastanak europskih ministara vanjskih poslova tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om počeo je danas u dvorcu Lužnica, a glavne teme bit će migrantska kriza te odnosi s Turskom i Rusijom
PXL_020914_8812816

Prvi neformalni sastanak europskih ministara vanjskih poslova tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om počeo je danas u dvorcu Lužnica, a glavne teme bit će migrantska kriza te odnosi s Turskom i Rusijom.

Susret se održava u formatu Gymnich, nazvanom po dvorcu u Njemačkoj gdje je prvi takav sastanak održan 1974. godine. Ministri su se sastali u dvorcu Lužnica kraj Zaprešića.

-Danas ćemo razgovarati u vrlo uskom formatu, samo ministri vanjskih poslova, o aktualnoj situaciji, o temama vezanima za odnose Europske unije s Rusijom i Turskom, kao i o situaciji koja je vezana za našu sadašnju migrantsku krizu s izbjeglicama u Siriji- rekao je uoči susreta hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

-Bit će sigurno zanimljivo. EU ima svoju odgovornost kao vodeća organizacija država u svijetu koja poštuje ljudska prava i međunarodno pravo.

Gymnich sastanci ranije su uključivali i države kandidatkinje za članstvo u EU-u, što ovaj put nije slučaj, a Grlić Radman je otkrio kako je to bila odluka visokog predstavnika Unije za vanjske poslove Josepa Borrella “kako bi bili učinkovitiji u raspravi najvažnijih tema”.

Visoki predstavnik je pred susret istaknuo kako Europa u Siriji “nije borac, nego humanitarac”. Ranije je u Zagrebu podržao ideju stvaranja sigurne zone na sjeveru Sirije, no u Lužnici je istaknuo kako to nije “na EU-u”, nego na Ujedinjenim narodima i NATO savezu. Borrell će više otkriti na konferenciji za medije koju će održati navečer, nakon susreta šefova diplomacije.

Nizozemski ministar Stef Blok također je poručio kako se nada da će takva zona biti rezultat dogovora u Vijeću sigurnosti UN-a.

Grad
Hrvatska
Politika
Zagrebačka županija
Zaprešić