Tornjeve Telemacha žele tvrtke Vodafonea i Orbánova tajkuna

Priča o prodaji dijela poslovanja Uniteda zavrtjela se u posljednjih deset dana
telekomunikacijski toranj

Drugi najveći vlasnik telekomunikacijskih tornjeva u Europi Vantage Towers, u suvlasništvu Vodafonea, i investicijska kompanija bliska mađarskom premijeru 4IG glavni su konkurenti za kupnju tornjeva United grupe, doznaje Jutarnji list od izvora iz telekom branše.

Oba igrača nisu to željela komentirati.

– Ne možemo komentirati glasine na tržištu, poručio je Robin Hagenmüller iz Vantage Towersa, navodi dnevnik.

United grupa, koja je u Hrvatskoj vlasnik Nove TV i N1 televizije, kao i trećeg najvećeg telekom operatora Telemacha Hrvatska, kratko je poručila da o takvim detaljima ne može dok je proces prodaje u tijeku.

– To je svjetska praksa. Najveći europski mobilni operatori već dugo razdvajaju infrastrukturne jedinice za tornjeve kako bi privukli investitore i smanjili razinu zaduženosti, a na ovaj korak odlučuju se i američke telekom kompanije, kažu u Unitedu.

Priča o prodaji dijela poslovanja Uniteda zavrtjela se u posljednjih deset dana. Prvo je agencija Moody’s snizila rejting Adriji Midco BV, ključnoj tvrtki u sastavu grupe, iz stabilnog u negativni. Potom se doznalo da je ukupan dug grupe 4,1 milijardu eura i da znatan dio dolazi na naplatu u sljedeće dvije godine.

Baš je Moody’s kao rješenje predložio izdvajanje i prodaju telekomunikacijskih stupova. Tornjevi su novi veliki biznis. U studenome je britanski Vodafone u samo jednoj transakciji preko tornjeva uprihodio 16,2 milijarde eura.

Vodafone je tada prodao većinski udio u tvrtki Vantage Towers, istoj onoj koja je navodno zainteresirana i za United Towers. Početkom veljače Deutsche Telekom je na isti način uprihodio 17,5 milijardi eura. DT je prodao 51 posto udjela u tvrtki GD Towers, koja upravlja njegovim tornjevima u Njemačkoj i Austriji.

U Hrvatskoj je pak prva informacija na tržištu bila da United grupa neće prodati samo telekomunikacijske stupove, nego cijelo telekom poslovanje, odnosno Telemach grupu. Kao najizgledniji kupac spominjao se Vodafone. Međutim, Vodafone u regiji više ne kupuje, jer izlazi iz nje, piše novinar Jutarnjeg lista Bernard Ivezić.

EU
Hrvatska