Tomislav Kralj ministrici Vučković iznio svoj problem. Cijenom mlijeka zadovoljan, no neuređeno tržište drži glavnim problemom

Tomislav Kralj na svoj farmi ima 45 grla od kojih je na mužnji njih 40. Za hrvatske uvjete Kralj ima visoku proizvodnju, oko 9 500 litara mlijeka

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Danijel Horvatić u Staroj Kapeli. Ondje se susrela s 20-ak mladih uzgajatelja simentalskog goveda, kao i vodstvom Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda te Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Tom prilikom ministrica je upoznata s problemima i izazovima koje ovaj sektor nosi sa sobom, uključujući posljedice epidemije koronavirusa na proizvodnju. Između ostaloga svoj je problem iznio i Tomislav Kralj iz Poljanskog Luga kraj Vrbovca koji se bavi proizvodnjom mlijeka.

-Kao najveći problem ja držim neuređeno tržište. Problem je taj što hrvatski kupac ne traži hrvatski proizvod, već traži jeftini proizvod. Tu je krivica države, jer mi od države ne možemo tražiti veću cijenu mlijeka. Mi cijenu tražimo na tržištu, a država je ta koja nam tu treba neposredno regulirati da mi imamo dobru cijenu. Na tome treba raditi- kazao nam je Kralj koji je i predložio jedno od rješenja.

-Hrvatska ima kapacitet da svoje mlijeko plasira u škole, bolnice, vrtiće, vojsku gdje se troše velike količine. Nažalost, tu se kao i svugdje troši jeftina uvozna roba. Ja primjerice imam kvalitetno mlijeko, kao i svi ovi ljudi ovdje i njega trenutno otkupljuje Dukat i Vindija, a oni ga prodaju u izvoz jer je tamo to traženo, dok na naše tržište uvoze jeftinu robu što naši kupci kupuju- zaključio je naš sugovornik.

Tomislav Kralj na svoj farmi ima 45 grla od kojih je na mužnji njih 40. Za hrvatske uvjete Kralj ima visoku proizvodnju, oko 9 500 litara mlijeka.

-Ja sam time zadovoljan kao i cijenom mlijeka koju imam za tu proizvodnju. Drugi nažalost tu nisu, jer hrvatski je prosjek oko 4 500 litara- rekao nam je Tomislav.