MINISTRICA VUČKOVIĆ IZ STARE KAPELE: Pripremamo mjere za revitalizaciju hrvatskog govedarstva

Ministrica poljoprivrede posjetila je OPG Danijel Horvatić, gdje se upoznala s problemima i izazovima uzgoja simentalskog goveda

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je danas Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Danijel Horvatić u Staroj Kapeli. Ondje se susrela s 20-ak mladih uzgajatelja simentalskog goveda, kao i vodstvom Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda te Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba koje je upoznalo ministricu s problemima i izazovima koje ovaj sektor nosi sa sobom, uključujući posljedice epidemije koronavirusa na proizvodnju.

– Ova je godina bila najteža za one koji su se bavili isključivo tovom junadi, a za one koji su imali i proizvodnju mlijeka nije donijela evidentni pad prihoda. Kod malih i srednjih gospodarstava se preporučuje upravo miješana poljoprivreda s više djelatnosti koje će smanjiti rizik od tržišnih poremećaja, komentirala je Vučković.

Kako se moglo doznati od Damira Horvatića, inače predsjednika ranije spomenutih saveza, proizvođači od Ministarstva traže uvođenje potpora za žensku telad i bređu junicu kako bi se povećao broj stada u Hrvatskoj. Time bi se, kaže, automatski dobilo i više teladi za tov.

Slijedom rečenog, Vučković je najavila 360 milijuna kuna kroz Mjeru 2.1. iz Programa ruralnog razvoja za male i srednje proizvođače te prerađivače koji bilježe pad prihoda, a ne izuzima i mogućnost dodatnih sredstava za potpore najrizičnijim sektorima iz državnog proračuna.

Također, u tijeku je ishođenje odobrenja za veterinarski certifikat kojim bi se proširio izvoz na tržište, dok se simultano radi na Nacionalnoj oznaci kvalitete te specifikacijama s proizvođačima i proizvođačkim organizacijama. Međutim, to nije sve:

– Želim spomenuti toliko prijeko potrebne strukturne promjene u našim sektorima koje se odnose na dobrobit životinja, agrookolišne mjere, dohodovne potpore sektorima…Radimo na tim promjenama i poprilično brzo ćemo ih iznijeti jer želimo jasno izložiti naš smjer i osigurati većinsku podršku proizvođača, objasnila je Vučković.

Obilasku je uslijedio radni ručak na temu ulaganja u uzgojno-prodajni stočarski centar Dubrava, što je drugi veliki problem ovog sektora. Na njemu se nadaju identificirati izvore financiranja kako bi se moglo krenulo u idejni projekt, a u koji bi, zaključuje Horvatić, također uključio okolne općine i županije koje drže simentalsko govedo.

Sastanku je između ostaloga nazočio i načelnik Tomislav Okroša koji podupire ideju Centra za stočarstvo u Dubravi, općini koja se nalazi na tromeđi tri županije.

-Brojem grla naša je općina, ali i županija daleko ispred nekih sredina. Centar za stočarstvo podupiremo, kao i sve naše poljoprivrednike, iza kojih Općina čvrsto stoji- poručio je načelnik Okroša.