Sudac koji je u Pršutu partijao s Kerumom prekršio kodeks

O ponašanju preostalih četvorice sudaca koji su se družili s Kerumom u konobi Pršut očitovat će se Sudačko vijeće Županijskog suda u Splitu idući tjedan
sud

Predsjednik Upravnog suda u Splitu, Silvio Čović, ogriješio se o Kodeks sudačke etike kada se 21. siječnja s još četvoricom splitskih sudaca družio sa Željkom Kerumom u njegovoj konobi Pršut, odlučilo je sudačko vijeće Visokog upravnog suda, piše Jutarnji list.

Odluka je donesena u povodu pritužbe predsjednika Vrhovnog suda, Đure Sesse, koji se 5. veljače obratio tom vijeću navodeći da su suci počinili povredu članka 8 stavaka 1 i 2 Kodeksa sudačke etike.

Istaknuo je da se suci nisu pridržavali epidemioloških mjera koje je propisao Nacionalni stožer te naglasio da takvo ponašanje ne pridonosi očuvanju ugleda i dostojanstva sudačkog poziva.

Sudačko vijeće Visokog upravnog suda nije saslušalo suca Čovića nego je samo zatražilo njegovo očitovanje. Na njihovu odluku Čović ima pravo prigovora Etičkom vijeću u roku od osam dana.

Etičko vijeće ima pet članova. Četiri delegiraju predsjednici svih sudačkih vijeća, a predsjednik mu je čelnik Sudačkog vijeća Vrhovnog suda, sudac Igor Periša.

O ponašanju preostalih četvorice sudaca koji su se družili s Kerumom u konobi Pršut (Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu, Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, Miho Mratović, sudac Županijskog suda, i Tomislav Zlodre, sudac Općinskog suda u Splitu) očitovat će se Sudačko vijeće Županijskog suda u Splitu idući tjedan.

Sessa je već rekao da u ponašanju sudaca ne nalazi elemente stegovnog djela pa će konačnu odluku o (ne)pokretanju stegovnog postupka donijeti ministar pravosuđa Ivan Malenica, donosi Jutarnji list.

Hrvatska
Ostalo