Solidan interes za vaučere za obrazovanje, žene zainteresiranije za nova znanja

HZZ u suradnji s Ministarstvom rada provodi obrazovanje putem sustava vaučera
burza rada Duško Jaramaz/PIXSELL

U prvih mjesec dana, vaučere za obrazovanje odraslih zatražilo je 179 korisnika, među zainteresiranima je puno više žena, a najviše zahtjeva pristiglo je iz Rijeke, podaci su koje su objavili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

HZZ u suradnji s Ministarstvom rada provodi obrazovanje putem sustava vaučera. Od 1. travnja zaposlene i nezaposlene osobe mogu za svoje obrazovanje dobiti vaučere, plan je da ove godine tu mogućnost iskoristi četiri tisuće, a u iduće četiri godine 30 tisuća osoba.

Programi obrazovanja za korisnike vaučera mogu trajati do šest, odnosno do 10 mjeseci, ovisno radi li se o nezaposlenoj ili zaposlenoj osobi. Prvi programi trebali bi početi tijekom svibnja.

Još 155 zahtjeva u pripremi

Odobreno je 70 vaučera, no “velik broj zahtjeva” je u obradi, odgovorili su iz Zavoda Hini, napominjući kako je još 155 zahtjeva u pripremi – korisnici su odabrali vještinu koju žele steći, odnosno odgovarajući obrazovni program, ali još prikupljaju potrebnu dokumentaciju.

Programi za koje je odobren najveći broj vaučera su: Internetski marketing i brendiranje, Asistent za upravljanje projektima te Knjigovođa. Maksimalni iznosi vaučera za njih su 4.105 kuna, 5.663 kuna te 5.781 kuna.

Kako su ranije izvijestili iz Zavoda, prosječan vaučer za obrazovanje odraslih iznosit će 10.000 kuna, a dodjeljivat će se isključivo za programe stjecanja zelenih i digitalnih vještina. Točan iznos vaučera ovisit će o sektoru, odnosno području, trajanju i složenosti odabranog programa obrazovanja.

Bude li trošak programa veći od iznosa dobivenog vaučerom, razliku do punog iznosa snosit će korisnik ili poslodavac, ako je korisnik u radnom odnosu.

Čak 85 posto vaučera zatražile žene

Prema prvim podacima, žene su više od muškaraca zainteresirane za stjecanje novih znanja i vještina kojima mogu popraviti svoju poziciju na tržištu rada. Naime, čak 85 posto vaučera zatražile su žene, a samo 15 posto muškarci. Prema broju zahtjeva, najveći broj vaučera zatražen je Rijeke, potom iz Zagreba Osijeka, Novske, Slavonskog Broda, Vukovara itd.

Zahtjev za dodjelu vaučera podnosi se na jednostavan način, putem aplikacije dostupne na mrežnoj stranici Zavoda. Trenutno je u aplikaciji upisano 205 obrazovnih programa od 46 ustanova za obrazovanje odraslih.

Za model vaučera Hrvatska se odlučila kako bi odgovorila izazovima tržišta rada i do 2030. podignula prosjek u obrazovanju odraslih koji je sada 3,5 posto, a prosjek EU je 10,8 posto.

Za to je u iduće četiri godine osigurano 300 milijuna kuna u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Uz nezaposlene, obrazovati se mogu i zaposlene osobe kojima prijeti gubitak posla jer nemaju znanja ili vještine koje traži tržište ili žele napraviti iskorak u karijeri.

Da bi osoba mogla koristiti vaučer, mora imati navršenih 15 godina života i završiti najmanje osnovno obrazovanje. Uvjeti za dodjelu vaučera su jednaki neovisno o tome je li podnositelj zahtjeva zaposlen u privatnom, javnom ili državnom sektoru.

Hrvatska
Ostalo