Saif Alketbi potvrdio: Da, ja imam 43 posto Fortenove

Uvjerava kako će poštivati zakonske obveze i norme kako bi dovršili sve korake u ovoj akviziciji
fortenova grupa Slavko Midžor/PIXSELL

Investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi potvrdio je u razgovoru za Jutarnji list da je, slijedeći sve zakone EU i prije zadanog roka, preuzeo 43 posto dionica Fortenova Grupa Nizozemska od Sberbanke u Moskvi.

U razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Gojkom Drljačom Alketbi uvjerava kako će poštivati zakonske obveze i norme kako bi dovršili sve korake u ovoj akviziciji.

– Preferiram ne komentirati besmislene spekulacije, ali, iskreno, bio sam iznenađen neprijateljstvom koji je pokazao menadžment. Radije bih da je menadžment bio više konstruktivan. Imamo puno zajedničkog posla u najboljem interesu kompanije s obzirom na dane uvjete na financijskim tržištima, poručio je.

Na pitanje koliko je platio za Fortenovu Alketbi je kazao da je riječ o privatnoj investiciji koja će ostati povjerljiva.

– Vjerujem kako je Fortenova atraktivna imovina te nudi ogromne prilike za rast i očuvanje kapitala, ali s pravim investicijama odnosno strategijom. To ne bi trebalo biti iznenađenje za bilo koga tko prati globalne investicijske trendove u ovom sektoru. Pitanja ruske uključenosti u strukturu kapitala dobro je poznato. Mi smo upravo riješili to pitanje za kompaniju, što je još jedan razlog zašto sam iznenađen negativnom reakcijom nekih u Hrvatskoj.

Sada se kompanija, kazao je Alketbi, može fokusirati na rast pri čemu mogu osigurati pomoć kod privlačenja međunarodnog kapitala i pristupa novim tržištima.

Uvjeren je da ni na koji način nisu kršili bilo kakve sankcije jer cijelo vrijeme poštuju sve pravne obveze. Kazao je i da je uvjeren kako će uspjeti registrirati svoje udjele.

– Ja i moja grupa nismo osobno pod sankcijama. Nastavit ćemo se pridržavati svih važećih zakona i regulacije u EU. Imam punu vjeru u pravni sustav EU. Primjećujem njezinu snažnu predanost poštivanju vladavine zakona te relevantnim bilateralnim te multilateralnim investicijskim sporazumima.

– Uvjeren sam kako se od nas neće tražiti pravno povlačenje, ali dopustite da vas uvjerim kako sam spreman poduzeti sve nužne pravne korake kako bi zaštitio svoju investiciju i svoja prava. Bio bih razočaran ako bi došlo do toga jer vjerujem kako imam ispravan pristup biznisu, rekao je Alketbi.

– Radije bih da koncentriramo svoje misli prema rastu biznisa i stvaranju vrijednosti za naše zajednice i dionike u Hrvatskoj i široj regiji, rekao je investitor uvjeren da je Fortenova hrvatski dragulj, a on šansa za svježi start, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska
Izbor urednika