Saborski zastupnici jednoglasno podržali uređenje prava ukrajinskih izbjeglica

U Hrvatskoj je već sada više od 10 tisuća ukrajinskih izbjeglica
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici jednoglasno su prije formalne rasprave pozdravili zakonske izmjene koji će izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine omogućiti da u Hrvatskoj ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu te prava iz sustava socijalne skrbi.

Riječ je o izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca te Zakona o socijalnoj skrbi.

U Hrvatskoj je već sada više od 10 tisuća ukrajinskih izbjeglica koji su pobjegli pred ruskom agresijom i do sada smo se s njima solidarizirali na razne načine, no jasno je da rat neće brzo završiti i zbog toga je potrebno pravno regulirati njihovo status, rekao je Domagoj Hajduković (Klub Socijaldemokrati).

S njim se složila i Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) kazavši kako je jasno da rat neće kratko trajati jer “malom diktatoru koji je krenuo s istoka ljudskih životi ne znače ništa”.

– Moramo imati posebnu empatiju s tim ljudima i omogućiti im koliko toliko pristojan život, istaknula je.

Osim jednokratne novčane pomoći i smještaja izbjeglicama će se osigurati i pravo na zajamčenu minimalnu naknadu, kazala je Martina Vlašić Iljkić (Klub SDP).

Volju Vlade da pomogne ukrajinskim izbjeglicama hvali i Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka).

– Prijatelji se poznaju u nevolji, a Hrvatska je dobro reagirala u smislu prihvata i smještaja izbjeglica te u tom smjeru su i ovi zakoni, istaknuo je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti).

Poručio je kako se Hrvatska ne smije ograničiti na broj od 20 tisuća izbjeglica nego, ako bude potrebe, primiti i veći broj. Hrvatska za to ima i financijskih i stambenih kapaciteta, ocijenio je Pavliček.

Vjerujem da će se zakoni donijeti jednoglasno, zaključila je Nada Murganić (Klub HDZ-a).

Hrvatska
Politika