Prostor Markovog trga postaje štićenim prostorom

Pri tome se neće ograničiti pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed
Zagreb: Nakon pokušaja ubojstva policajca pristup Markovom trgu je ograničen Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na sjednici dopunila Uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja kojom je prostor Markovog trga određen kao štićeni prostor prve kategorije.

Dopuna uredbe uslijedila je nakon što je od 12. listopada, i napada vatrenim oružjem na Markovom trgu, na prostoru ispred Hrvatskog sabora i Vlade privremeno ograničen pristup i kretanje tim dijelom grada, a radi sprječavanja pristupa osoba i vozila koje mogu predstavljati sigurnosnu ugrozu te otklanjanja opasnosti za štićene osobe i građane.

Dopunom uredbe se kao štićeni prostor I. kategorije određuje prostor u neposrednom okruženju sjedišta Hrvatskog sabora i Vlade i to – 1.2 metra od vanjskog ruba zgrade Sabora sa sjeverne, istočne i južne strane, 1.2 metra od vanjskog ruba Banskih dvora sa sjeverne i zapadne strane, prostor Trga sv. Marka između istočne strane Banskih dvora, zapadne strane zgrade Sabora te sjevernog i južnog kolnika na Trgu sv. Marka, Freudenreichova ulica i dio južnog kolnika Trga sv. Marka od Freudenreichove ulice do Ćirilometodske ulice.

– Ovom dopunom, odnosno određivanjem tog prostora štićenim stvorio bi se pravni temelj za trajnije provođenje mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba i objekata te primjenu elemenata sustava tehničke zaštite i kontrole pristupa, čime bi se smanjila mogućnost izravnog pristupa i ugrožavanja sigurnosti, kako osoba tako i objekata, objasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Pri tome se ni u kom slučaju neće ograničiti pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, u skladu s Ustavom i Zakonom o javnom okupljanju, istaknuo je.

– Pristup i kretanje i dalje bi bio omogućen svim osobama kojima je to nužno – zaposlenicima, dužnosnicima, zastupnicima, sucima Ustavnoga suda, osobama koje stanuju u zoni ograničenog pristupa, vjernicima koji posjećuju Crkvu sv. Marka, osobama s poteškoćama u kretanju te sudionicima mirnih okupljanja i javnih prosvjeda, rekao je.

Regulacija prometa na području Gornjeg grada neće se mijenjati za vozila javnog prijevoza i vozila građana.

Grad Zagreb
Hrvatska
Politika