Oporba zabrinuta za sudbinu HEP-a

PRIMORAC U HRVATSKOM SABORU: HEP može računati na državu u pogledu dokapitalizacije

Hrvatski sabor raspravlja o dva zakona koji se mijenjaju po hitnoj proceduri s ciljem smanjenja inflatornih pritisaka - zakona o PDV-u i o doprinosima
hrvatski sabor marko primorac Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Marko Primorac rekao je u Saboru da je HEP kao državno poduzeće može računati na državu kao svoga vlasnika i glede dokapitalizacije, zajma i bilo kakvih drugih pogodnosti, a istaknuo je da mjere Vlade pomoći građanima i gospodarstvu nisu predizborni trik ili kupnja glasova.

– HEP je poduzeće u državnom vlasništvu koje, unatoč poteškoćama, može računati na državu kao svoga vlasnika i u pogledu dokapitalizacije, zajma i bilo kakvih drugih pogodnosti, kazao je Primorac u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o dva zakona koji se mijenjaju po hitnoj proceduri s ciljem smanjenja inflatornih pritisaka – zakona o PDV-u i o doprinosima.

Time je odgovorio HDZ-ovom Josipu Boriću kojeg je zanimalo jesu li točne ocjene Zvonimira Troskota (Klub MOST-a) da je HEP u bankrotu te da je to direktan trošak koji će plaćati građani.

Primorac je pojasnio da su dio u jesenskom i ovom paketu mjera odlučili dio tereta potpora prebaciti na HEP zbog čega su njezina dobit i prihodi manji nego je bilo očekivano prije krize. Istaknuo je i da Vlada stoji iza investicija HEP-a jer je trenutno u planu provedba brojnih projekata kroz potporu Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Naveo je da će se raditi na digitalnim brojilima, solarnoj elektrani i sl.

Tijekom brojnih replika i više oporbenih zastupnika bilo je zabrinuto za sudbinu HEP-a. Davor Bernardić (Socijaldemokrati) smatra da ovo nije “paket pomoći građanima već paket pomoći HEP-u”.

– Cijena plina je 50 eura po mWh za građane ali i na burzi. Efekt je nula. Ovaj paket je čisto prodavanje magle i čisti PR, za razliku od onog jesenskog, ocijenio je.

Vladin paket mjera nije predizborni trik i kupovanje glasova

Primorac mu je odgovorio da se HEP i cijene struje od 180 i 230 eura po megavatsatu (mWh) brane na razinama za ugovore koje su preko toga. Pri tome, cijena struje se kontinuirano utvrđuje na tržištu i ako ona bude niža – novi ugovaratelji mogu sklopiti ugovor i po nižoj cijeni.

– Ali, za one subjekte za koje je ona 500, 600, 700 ili 800 za njih Vlada ovim mjerama brani cijenu na 180 i 230, pojasnio je i negirao da je ovo paket pomoći HEP-u.

– Ovo je paket pomoći poduzetnicima i građanima zbog utvrđivanja ove limitirane cijene. Paket pomoći HEP-u će tek doći na red, mi od toga ne bježimo, istaknuo je.

Primorac je, na upit Marijane Petir, demantirao oporbene ocjene da je najnoviji vladin paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, kako smatra oporba, prodavanje magle, mrvice te kupovanje glasova.

– Vlada kontinuirano radi na reformama i na ostvarenju strateških ciljeva. Ako je ovo nekakav predizborni trik ili kupovanje glasova, onda je ulazak u eurozonu i schengenski prostor kupovanje glasova. Prvi, drugi, treći i četvrti paket mjera je kupovanje glasova. I narodna obveznica je kupovanje glasova i sve ono što dobro vlada čini je kupovanje glasova. Ako je tome tako, neka nam Bog dugo da zdravlja i sreće da budemo na vlasti i nastavimo na ovaj način kupovati glasove na korist građana i poduzetnika, rekao je ministar financija.

Primorac je, na upit Sandre Benčić (Možemo), rekao da će biti izrađen registar koji će obuhvatiti dohodovni i imovinski status te kućanstva. No, kazao je, taj registar se ne može izraditi u kratkom vremenu ali će sve buduće mjere, kada se taj registar uspostavi, donositi puno ciljanije.

– U nedostatku registra radili smo s postojećim podacima o najugroženijim skupinama, poručio je

Na konstataciju HDZ-ovog Gorana Ivanovića da, iako vlada smanji PDV, ne dolazi do pojeftinjenja proizvoda u maloprodaji, Primorac je odgovorio da, po prikupljenim podacima, bilo kakve mjere koje su išle na snižavanje PDV-a na niz prehrambenih proizvoda i ostalih proizvoda (higijenskih uložaka, potrepština i sl) nisu dale željene učinke. Stoga, kazao je, daljnje snižavanje stopa PDV-a i širenje kruga proizvoda na koje se snižavaju te stope – nema smisla.

Hrvatska
Politika