Predsjednički kandidati na kampanju potrošili oko 17 milijuna kuna

Predsjednički kandidati, njih 11, na izbornu su promidžbu potrošili nešto manje od 17 milijuna kuna, a prikupili 15, 6 milijuna, pokazuje izvješće o provedenom nadzoru financiranja koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

Kandidati su od donatora dobili oko 5, 1 milijun kuna, od stranaka koje su ih kandidirale 8, 3 milijuna, njihova vlastita sredstva iznose 2, 2 milijuna kuna. U ukupnim troškovima, troškovi društvenih mreža iznose 1, 4 milijuna kuna.

U prvom krugu izbora za predsjednika države, u prosincu prošle godine, sudjelovali su Nedjeljko Babić (HSSČKŠ), Anto Đapić (Desno), Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), Dean Kovač (HSLS), Zoran Milanović (SDP), Katarina Peović (Radnička fronta), Ivan Pernar (SIP) te nezavisni Dario Juričan, Mislav Kolakušić, Dalija Orešković i Miroslav Škoro, u drugi su krug ušli Grabar Kitarović i Milanović, koji je izabran za petoga hrvatskog predsjednika.

Ni jedan kandidat nije prekoračio zakonom dozvoljeni trošak promidžbe, koji za jedan krug iznosi osam milijuna, odnosno 9, 6 milijuna kuna za dva. Grabar-Kitarović je potrošila 9, 57 milijuna, Milanović 3, 7 milijuna. Najmanje od svih kandidata, samo 24 kune, potrošio je Kolakušić.

DIP je, međutim, nadzorom utvrdio da njegov Financijski izvještaj nema podatke o svim ostvarenim primicima i troškovima.

Pet od 11 kandidata zaboravilo rok

DIP je utvrdio kako od 11 predsjedničkih kandidata njih pet nije u zakonskom roku, 30 dana od dana izbora, dostavilo cjeloviti financijski izvještaj o financiranju promidžbe, unosom u DIP-ov informacijski sustav.

Milanović nije u propisanom roku u Izvještaju prikazao sve primitke i troškove u iznosu od 17.160 kuna, učinio je to u dopunjenom Financijskom izvještaju. Na isti je način postupio i Škoro, za trošak od 6. 311 kuna. Peović nije prikazala podatke o svim primicima i troškovima u iznosu od 9.166 kuna, odnosno nije u zakonskom roku dostavila cjelovit Izvještaj, što nije napravio ni Kolakušić. Pernar (SIP) nije prikazao primitke u iznosu od 5. 100 kuna i troškove od 274 kune, odnosno nije u roku DIP-u dostavio cjeloviti Financijski izvještaj.

Građani rade promidžbu na svoju ruku

DIP je u nadzoru otkrio da je 16 građana za troje kandidata radilo kampanju, bez da su ih o tome obavijestili, pa im slijede prekršajne prijave. Bez Đapićeva znanja, osoba S. Ć. platila je zakup mrežne stranice http://www.djapic.hr/, a osoba T. P. troškove oglašavanja na Facebooku, bez da su izdale potvrdu o donaciji na što ih zakon obvezuje.

Osoba S.S. je bez znanja Grabar Kitarović naručila i platila plakate vrijednosti 300 kuna, bez da je izdala potvrdu o donaciji ili obavijestila kandidatkinju. Za Kolakušića je 13 osoba platilo 7. 781 kuna za zakup javnih površina (u Koprivnici, Rovinju, Rijeci, Požegi, Kutini itd,), a radi prikupljanja potpisa za kandidaturu, s tim da nisu kandidatu nisu izdale potvrdu o donaciji.

Troje kandidata nije dostavilo izjave svojih donatora da se protiv njih ne vodi postupak naplate dospjelih nepodmirenih obveza prema državnom, odnosno proračunu jedinice lokalne samouprave ili zaposlenicima. Babić nije dostavio 14 izjava, Orešković 13, a Peović 61 izjavu. Babić nije dostavio 14 potvrda o primitku donacija vrijednih 11.350 kuna, Orešković 13 potvrda o primitku 4.000 kuna donacija.
Babić je izvan zakonskog roka, 20. prosinca 2019., primio sedam donacija vrijednih oko 3.000 kuna, Dario Juričan tri u iznosu od 600 kuna, a vratio ih je 20. siječnja ove godine.

Kasnilo se s uplatom donacija iz anonimnih izvora

Zakon obvezuje kandidate da eventualne donacije iz nedopuštenih izvora odmah prijave Državnom uredu za reviziju i DIP-u te ih doznače u državni proračun najkasnije 15 dana od dana primljene uplate.

Kolakušić je, utvrdio je DIP, koristio sredstva udruge ANTIKORUPCIJA-Platforma za borbu protiv korupcije, što predstavlja zabranjen oblik financiranja, no nije obavijestio DIP o uplati takve donacije u državni proračun. Kovač i Pernar nisu u zakonskom roku u državni proračun uplatili po dvije donacije vrijedne 900, odnosno 369 kuna primljene iz neimenovanih (anonimnih) izvora. Škoro to nije napravio za 13 donacija ukupno vrijednih 17.896 kuna, primljenih iz neimenovanih (anonimnih) izvora. Orešković u proračun nije uplatila 360 kuna donacije od neprofitne organizacije.

Milanović nije u zakonskom roku u proračun uplatio dvije donacije od 20.000 kuna primljene preko treće osobe, primio ih je 27. prosinca, a u proračun uplatio 13. veljače 2020.

Troje kandidata ima pravo na naknadu troškova

DIP odlučilo da će troje kandidata dobiti naknadu troškova izborne promidžbe. To su Milanović (1, 2 milijuna), Grabar-Kitarović (1.081.793 kuna) i Škoro (827.501 kuna). Pogledaju li se primitci i troškovi njihovih kampanja, razvidno je da će s dobivenim naknadama svi biti ‘u plusu’.

Milanovićevi primitci za promidžbu bili su 2, 7 milijuna kuna, a troškovi 3, 7 milijuna, što daje razliku, odnosno manjak, od oko milijun kuna. Doda li se tome naknada od 1, 2 milijuna, dolazi se do plusa od oko 200 tisuća kuna. Grabar Kitarović je promidžbu zaključila s viškom od 5. 470 kuna, tolika je, naime, razlika između njenih primitaka od 9.578.035 kuna i troškova od 9. 572.564 kune, uz spomenutu naknadu taj se višak itekako povećava. Škoro je na promidžbu potrošio 3, 1 milijun kuna, a prikupio 2, 8 milijuna kuna, manjak od 364 tisuće kuna, pokrit će naknada od 827 tisuća kuna.

Ta će sredstva bit će isplaćena u idućih 15-ak dana.