Pokrenuta istraga protiv šefa županijske agencije zbog namještanja natječaja

U cijelu priču bile su uključene još tri osobe
Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima gdje su u tijeku uhićenja Dubravka Petrić/PIXSELL

USKOK je pokrenuo istragu protiv ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Davora Mikulića (59) i još tri osobe zbog sumnje u namještanje natječaja za zapošljavanje u toj javnoj ustanovi.

USKOK je, ne navodeći identitete, priopćio da Mikulića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, 43-godišnjakinju za poticanje na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti, a 42-godišnjaka i 63-godišnjaka za zlouporabu položaja i ovlasti.

Osječka policija je, također ne navodeći identitete, izvijestila da je provedenim izvidima utvrdila kako je Mikulić zaposlio 43-godišnjakinju na njezin poticaj, objavivši natječaj za radno mjesto pri čemu je sa 63-godišnjim i 42-godišnjim članovima povjerenstva dogovorio da 43-godišnjakinja bude odabrana kao najbolji kandidat.

Tužiteljstvo je preciziralo da je Mikulić najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika tako što je kod upravnog vijeća Agencije inicirao sistematizaciju do tada nepostojećeg radnog mjesta s uvjetima prilagođenim isključivo kvalifikacijama 43-godišnjakinje, nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost članova povjerenstva.

Mikulić je potom, dodaje USKOK, u dogovoru s 43-godišnjakinjom raspisao javni natječaj za to radno mjesto kojeg je objavio samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina.

USKOK ističe da je Mikulić za članove povjerenstva imenovao 63-godišnjaka i 42-godišnjaka od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenog, zatražio da odaberu 43-godišnjakinju kao najbolju kandidatkinju, bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije.

USKOK predložio istražni zatvor za četvorku

Dvojica članova povjerenstva su, nadodaje policija, unaprijed sačinili zapisnike o razgovorima s prijavljenim kandidatima u kojima su naveli da ostali kandidati ne ispunjavaju tražene uvjete, a kako bi prikrili nezakonite radnje zatražili su potpisivanje zapisnika o obavljenim razgovorima radi prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju 43-godišnjakinje.

Osječka policija dodaje da je, temeljem sudskog naloga, pretražila domove, automobile i poslovni prostor koje su koristili prijavljeni te su im oduzeli poslovnu dokumentaciju, prijenosna računala, mobitele i USB stickove.

Iz Osječko-baranjske županijske uprave neslužbeno se doznaje da je Županija, kao osnivač javne ustanove, u utorak obaviještena da će se u Agenciji obaviti policijski izvidi, ali još nemaju službenih saznanja na što se odnose izvidi.

Navode i da će se kao osnivači Agencije o svemu očitovati kada budu imali više službenih informacija.

USKOK je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Crna kronika
Hrvatska