Pokrenute peticije

Pobuna učitelja zbog reforme u školama

Dio učitelja plan ministarstva smatra ambicioznim i neostvarivim, a dio navodi da je nepripremljen i kao takav nejasan
skola

Učitelji se bune zbog reforme, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne želi otkriti autore tzv. cjelodnevne nastave, piše Jutarnji list.

Dvije peticije, jedna za jaču satnicu informatike, druga za dvije učiteljice u cjelodnevnoj (razrednoj) nastavi, svaka s više od 2000 potpisa, kao i preko 600 uglavnom negativnih komentara prikupljenih u nepunih pet dana javne rasprave, reakcije su na velike promjene u osnovnim školama i projekt cjelodnevne škole Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ideje ministarstva u dokumentu pod egidom “uravnoteženog, pravednog, učinkovitog i održivog sustava odgoja i obrazovanja u osnovnoj školi kao cjelodnevnoj školi” prema mišljenju većine učitelja uključenih u javnu raspravu u sadašnjoj verziji nemaju šansu za prolaz.

– Molim vas, razmislite još jednom, najblaža je molba u odnosu na ‘Ovakav model je najgluplje što je MZO napisao, gluplje je čak i od Škole za život’ ili ‘Ovo uništavanje sustava obrazovanja treba odmah zaustaviti’, komentar Jarmine Naranđe, zgrožene profesorice savjetnice u mirovini).

Poruke iz zbornica glase: “Ovo je mogao napisati samo netko tko ne zna što znači rad s djecom u školi; reforma da, ali ovakva nikako; škola koju prezentirate ni po čemu nije uravnotežena, pravedna, a neće biti ni učinkovita”.

Dio učitelja plan ministarstva smatra ambicioznim i neostvarivim, a dio navodi da je nepripremljen i kao takav nejasan.

Ministarstvu posebno zamjeraju što o novostima saznaju iz medija, odnosno što učitelje nitko nije pitao za mišljenje. Ministra Radovana Fuchsa jedna učiteljica čije smo mišljenje dobili zato poziva da prije nego što krene s nepromišljenim promjenama provede kao učenik u nekoj od škola od 7:50 do 17 sati, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika