Oporba pozdravila povećanje mirovina, ali upozoravaju: To nije dovoljno

U Hrvatskom saboru predstavljene su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju

Emica Elveđi/PIXSELL

Saborska oporba pozdravila je izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se ide na povećanje osobne mirovine, omogućuje korištenje dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu te povećavaju najniže mirovine, ali i poručila da to nije dovoljno.

Mirovine su kod nas male, zbog načina usklađivanja ove će godine izgubiti na vrijednosti, ono što su umirovljenici mogli kupiti u siječnju bit će više od onoga što će moći kupiti u prosincu, kazao je Peđa Grbin (SDP).

SDP predlaže promjenu koja se odnosi na indeksaciju, poziva ministra da se do 2. čitanja napravi i taj iskorak. Zbog krize mora se razgovarati i o inflatornom dodatku koji će biti isplaćen na jesen, rekao je Grbin.

Miletić: Inflacija je pojela povišice

I Marin Miletić (MOST) pozdravlja što su mirovine nešto povišene, no naglašava da je inflacija sve to pojela. Opet se govori da će cijene energenata pojesti zaradu iz turizma, moramo se pobrinuti za najugroženije, a među njima su definitivno umirovljenici, poručuje.

Ovaj Zakon donosi povećanje mirovine i to ćemo pozdraviti, ali se istodobno skriva jako puno problema koji se guraju pod tepih, kaže Katarina Peović (RF) i dodaje da se umirovljenicima tu i tamo mirovina podigne za stotinjak kuna, ali se generalno ne rješava problem niskih mirovina.

Slično razmišlja i Vesna Vučemilović (HS). Sve mjere koje je Vlada donijela poboljšat će status umirovljenika, ali ključan problem siromaštva neće riješit, kazala je upozoravajući i na činjenicu da žene imaju manje mirovine od muškaraca, a ljudi u ruralnim krajevima od onih u gradovima.

Davor Dretar (DP) naglašava da je velika većina umirovljenika u opasnosti od siromaštva, da poljoprivredne mirovine iznose manje od tisuću kuna.

Da su te mirovine niske, suglasan je i Slivano Hrelja (HSU) ali i tumači da je od prosječnih 1.300 kuna, koliko iznose te mirovine, 300 plaćeno iz doprinosa, tisuću iz proračuna.

Burić: Hrabar iskorak

Majda Burić (HDZ) naglašava kako je Zakon koji je predložila Vlada “hrabar iskorak” koji se odnosi na povećanje obiteljskih i najnižih mirovina. Sve mirovine u mandatu Andreja Plenkovića rasle za više od 20 posto, a one najniže za više od 26 posto, prosječna mirovina umirovljenika s 41 godinom staža je za svega 4 kune niža od 5.000 kuna, istaknula.

Ministar rada Marin Piletić, koji je zastupnicima predstavio novine iz Zakona, suglasan je da mirovine moraju biti veće, ali napominje da je kod nas prosječan mirovinski staž svega 30 godina.

Na zapadu je prosjek prešao brojku od 40 godina, kazao je te naglasio da predloženim izmjenama Vlada šalje “signal” da brine o umirovljenicima. Pohvalio se i da smo 30. lipnja imali 1.640.000 osiguranika, najviše u posljednjih 20 godina.

Ministrovo izlaganje potaknulo je brojne zastupničke replike, više od 30, pa se sabornica u jednom trenutku zažutila od podignutih pločica za repliciranje.