OPG Žganjer: Uz goveda i sve više konja

Na OPG Stjepana Žganjera, uz 110 goveda, uzgajaju i 20-ak prekrasnih grla Hrvatskog posavca i nekoliko hladnokrvnjaka

Još nekoliko dana pa će iz Poljanskog Luga na cjelogodišnju ispašu u Posavinu ponovo otići dvadesetak konja. Na OPG Stjepana Žganjera, uz 110 goveda, uzgajaju i 20-ak prekrasnih grla Hrvatskog posavca i nekoliko hladnokrvnjaka. A do prije samo desetak godina držali su tek nekoliko grla ove plemenite životinje.

-Tijekom sezone ispaše držim ih na zajedničkim pašnjacima u Žutici kraj Ivanić Grada, zajedno s oko još 300 grla raznih uzgajivača. Sve to u prilog trendovima ekološke poljoprivrede u cijeloj Zagrebačkoj županiji. Bilo su tamo do polovice studenoga, doma prezime, a čim se dani proljepšaju, opet odlaze u prirodu – priča nam Stjepan.

Doma, u štalama, na mužnji je oko 50 krava, a ostalo su bikovi, junad i telad.
Kako kaže domaćin Stjepan, danas za bikove, junice i telad nitko i ne pita, ali zato s prodajom konja nemaju problema. Sve odlazi na talijansko tržište.

Corona je mimoišla ovo vrijedno gospodarstvo, na kojem je ovih dana sve u znaku priprema za puni posao. Pomalo se na polja izvozi gnoj stajnjak, ozimim se kulturama daje prihrana, a za oranje je tlo još uvijek mokro.

-Sve bumo stigli, nema veze. Glavno da je zdravlja – kazuje naš vrijedni domaćin.