Najveći dobitnici Fonda za izravnavanje gradovi s najvećim porastom broja stanovnika

Najveći gubitnik izravnanja Sisak, dobitnici Solin i Makarska
ljudi

Potreba izmjene izbornih pravila politička je tema koju su otvorili rezultati popisa stanovništva, a koji su pokazali ogroman nesrazmjer u broju birača po pojedinim zbornim jedinicama, piše Večernji list.

Političari iz krajeva koje je najviše pogodilo iseljavanje glasno su prosvjedovali protiv ideje da se biračko pravo ujednači propisivanjem manjeg broja zastupnika koji se biraju u njihovim izbornim jedinicama. No, daleko od toga da je pad broja zastupnika jedina posljedica koju će ti krajevi trpjeti zbog iseljavanja. Dapače, mnogo teže izravne financijske, a time i političke posljedice, mogli bi osjetiti već kroz iduću godinu, a da je tomu tako pokazuje tablica fiskalnog izravnanja za iduću godinu koju je nedavno objavilo Ministarstvo financija.

U toj tablici prikazano je koliku bi tekuću pomoć pojedini gradovi i općine mogli dobiti iz Fonda za izravnanje čija je svrha osigurati otprilike jednaku razinu kvalitete javne usluge u svim regijama i jedinicama lokalne samouprave, i to tako tako da se pomaže onima čiji su porezni prihodi ispod prosjeka. U taj bi se fond, po izračunu Ministarstva, iduće godine trebalo sliti više od 2,2 milijarde kuna, a sredstva se po zakonu raspodjeljuju vodeći računa o broju stanovnika pa općine i gradovi s manje stanovnika, logično, dobivaju i manje novca. Sudeći po ovoj tablici, najveći gubitnik iduće bi godine mogao biti Sisak.

Prihodi iz Fonda za izravnanje, očekivano, značajno padaju i gradovima i općinama na istoku Hrvatske, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja je po popisu zabilježila i najveći pad stanovništva. Dobitnici su, dakako, gradovi s najvećim porastom broja stanovnika. Prednjači Solin kojem se, nakon osam milijuna ove, “smiješi” čak 17 milijuna kuna za izravnanje u idućoj godini. U velikom plusu je i turistička Makarska čiji bi prihodi sa 3,7 trebali porasti na gotovo sedam milijuna kuna.

Na prvi je pogled jasno kako nešto ne štima u sustavu koji pomaže bogatim sredinama uz obalu da održe standard javnih usluga, s obzirom na to da bi ovi gradovi uz pravednije oporezivanje svojim građanima bez većih problema trebali omogućiti najkvalitetniju uslugu, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Hrvatska
Izbor urednika