Musić-Milanović ishodila promjenu ocjena da joj sin prođe s 5,0

Sve se to moglo napraviti i na legalan način
sanja musić milanović Goran Stanzl/PIXSELL

Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika RH Zorana Milanovića, ishodila je promjenu već zaključenih ocjena da joj sin prođe s 5,0, piše Jutarnji list, pozivajući se na više neovisnih izvora – roditelja i profesora.

Musić Milanović izvršila je pritisak na ravnateljicu zagrebačke Klasične gimnazije Zdravku Martinić-Jerčić kako bi se već zaključene dvije ocjene njezina mlađeg sina, nakon gotovo tjedan dana od završetka škole, iz četvorki promijenile u petice, saznaje Jutarnji list.

O ovoj priči već tjedan dana bruje profesori i roditelji jedne od najuglednijih zagrebačkih srednjih škola, a znakovito je da su se ocjene iz ista dva predmeta, matematike i latinskog jezika, “misteriozno” dizale i kod još desetak učenika pa su se Jutarnjem listu javili neki od roditelja koji su vidjeli iznenadne promjene u e-Dnevniku svoje djece koje nisu tražili, a za priču smo prikupili čvrste dokaze, kao i potvrde od više profesora.

Profesorica iz matematike, na koju je izvršen pritisak da se predsjednikovu sinu digne ocjena, na kraju je samoinicijativno odlučila da će onda izmijeniti ocjene još petero učenika u istom razredu koji su imali slične prosjeke, a profesorica iz latinskog također je na sličan način dizala ocjene u više razreda.

Mlađi sin predsjednika i prve dame Sanje Musić Milanović pohađao je treći razred Klasične gimnazije. Na kraju školske godine iz svih je predmeta imao odlične ocjene, osim iz matematike i latinskog jezika, gdje je imao vrlo dobar.

Pojedini roditelji i profesori s kojima je razgovarao Jutarnji list, a riječ je o više osoba, kažu da je riječ o doista dobrom đaku i da im nije jasno zašto se uopće išlo protuzakonito intervenirati kako bi prosjek bio 5.0 kad nije riječ o završnom razredu, a sve i da se htjelo da učenik ima sve petice, to se moglo napraviti na legalan način, preispitivanjem ocjena.

Naime, prema članku 76. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, učenik ili roditelj koji nije zadovoljan zaključnom ocjenom iz pojedinog nastavnog predmeta ima pravo u roku od dva dana od dana priopćenja ocjene podnijeti zahtjev Nastavničkom vijeću radi preispitivanja ocjene.

Ako ni nakon preispitivanja ocjene nije zadovoljan, ima pravo i na polaganje ispita pred povjerenstvom uz zahtjev koji podnosi najkasnije dva dana nakon odluke Nastavničkog vijeća, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika