IPAK PREOKRET: Na terasama kafića ipak će se puštati glazba

Iz udruga glazbenika i ugostitelja potvrdili su kako imaju neslužbene informacije o tome da će se od 1. ožujka na terasama kafića ipak moći puštati glazba, no čekaju službenu potvrdu Nacionalnog stožera civilne zaštite

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iz udruga glazbenika i ugostitelja potvrdili su kako imaju neslužbene informacije o tome da će se od 1. ožujka na terasama kafića ipak moći puštati glazba, no čekaju službenu potvrdu Nacionalnog stožera civilne zaštite.

-Ukazali smo da to ne može biti presudna stvar za širenje zaraze, očito su naše reakcije odzvonile dovoljno i čekamo uputu hoće li biti prihvaćeno kako je najavljeno- rekla je za Hinu predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak dodavši da još “ne želi ništa potvrditi dok ne vidi pisanu uputu HZJZ-a”.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica za Hinu je pak rekao: “Dogovoreno je!”

-Tu je riječ o dnevnim Caffee barovima, lounge barovima i uz pristojnu glazbu u pozadini čujete žamore i nema dreke i galame. To nisu noćni klubovi da ljudi plešu, skače, stoga ne bi trebalo zabraniti glazbu koja se čuje u pozadini- komentirao je.

Glasnogovornik ZAMP-a Milan Majerović Stilinović rekao je Hini da je Hrvatsko društvo skladatelja uputilo ministrici kulture reakciju na odluku Stožera o zabrani puštanja glazbe na terasama kafića, objašnjenje situacije te upozorenje o tome kakve posljedice bi zbog toga mogli imati glazbenici.

-Mislim da je tu bila koordinirana akcija iz Ministarstva kulture i da je ministrica prihvatila i reagirala- rekao je napominjući kako su u apelima, uz ZAMP, sudjelovale sve glazbene udruge.

Iako još nisu dobili službenu potvrdu od Stožera, Majerović Stilinović kaže da su jučer stigle “neformalne informacije” da bi to tako trebalo biti, a očekuje da bi najkasnije službena potvrda trebala biti u ponedjeljak.

Ugostitelji smatraju da u razmaku od tri metra koliko prema epidemiološkim mjerama između stolova mora biti, glazba ima minorni učinak na širenje zaraze jer se neće stvarati atmosfera grljenja, ljubljenja, nadvikivanja.

Stožer je u petak donio odluku o otvaranju terasa kafića i restorana koji će moći raditi od 6 do 22 sata bez puštanja glazbe, a Večernji list je navečer objavio kako je ta odluka promijenjena te da su udruge glazbenika i ugostitelja postigle dogovor sa Stožerom te će im biti dozvoljena glazba, uz uvjet da ne bude preglasna.