Hrvatske e-škole u konkurenciji za najbolji EU projekt

Projektom je 151 osnovna i srednja škola dobila informatičku opremu i digitalna pomagala u izvođenju nastave
skola

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, obilježit će u četvrtak u portugalskom gradu Evori petnaest godina od uspostavljanja nagrade “Regiostars” (Regionalne zvijezde) kojom promovira projekte sufinancirane iz EU fondova.

Na ceremoniji će europska povjerenica, Portugalka Elisa Ferreira, uručiti posebno priznanje jednom od projekata koji su već bili nagrađeni od osnutka “Regiostarsa” godine 2008. Među 15 kandidata, za koje se moglo javno glasati do utorka na internetskoj stranici Regiostarsa, nalazi se projekt e-škola u Hrvatskoj.

Njime je 151 osnovna i srednja škola dobila informatičku opremu i digitalna pomagala u izvođenju nastave, što je 10 posto svih škola u Hrvatskoj. Pokretač tog pilot projekta je CARNET, javna ustanova koja djeluje u području informacijsko-komunikacijske tehnologije u Hrvatskoj. Projekt je 2020. godine dobio nagradu “Regiostars” u Bruxellesu, temeljem glasova prikupljenih preko interneta.

– Prije samo 10 godina stvari su izgledale potpuno drukčije. Ako je profesor htio vizualizirati nešto morao je biti spretan s kredom, a učenici su učili isključivo iz knjiga, kaže hrvatski novinar Boris Abramović, autor petominutnog filma o projektu koji će biti prezentiran u Evori.

– U samo sedam godina klasična učionica pretvorila se u nešto što je prethodna generacija gledala samo u filmovima znanstvene fantastike, dodaje Abramović.

Juraj Bilić, zamjenik ravnatelja CARNET-a, kaže da se projekt pokazao uspješnim, ali da nije završen.

– Nastavit ćemo dalje ulagati u obrazovanje u suradnji s Ministarstvom (…). Radimo na projektu ‘Brain’ (hrv. mozak) koji će naslijediti projekt e-škole, a koji se bavi medijskom pismenošću i kritičkim razmišljanjem, kaže Bilić.

– Nadogradnjom na e-škole želimo nastaviti raditi na medijskoj digitalnoj pismenosti učenika i samih učitelja, dodaje.

EU
Hrvatska
Izbor urednika