Groblje, mito i samoubojstvo

Cure šokantni detalji najnovije antikorupcijske akcije
patrik šegota Emica Elveđi/PIXSELL

Poduzetnik koji je, po optužbi, Patriku Šegoti zbog pogodovanja vrijednih četiri milijuna kuna gradio kuću i dao 670.000 kuna mita ubio se prošli tjedan, piše Jutarnji list.

Nakon GSKG-a, Gradskoga ureda za prostorno uređenje, bolnice Srebrnjak i zagrebačkoga Adventa na meti istražitelja jučer su se našla zagrebačka Gradska groblja.

Jučer rano ujutro uhićeni su bivši direktor te Holdingove podružnice Patrik Šegota i njegova sestra Tamara Šegota, a osim njihovih stanova i poslovnih prostora policija je tijekom dana pretraživala i stanove još nekih Šegotinih suradnika.

Šegotu koji je direktor groblja bio nepune dvije godine, od kraja 2018. pa do listopada 2020., policija i USKOK sumnjiče da je poduzetniku Nenadu Bukovcu pogodovao pri dobivanju poslova s grobljima vrijednih oko 4 milijuna kuna, a da mu je ovaj zauzvrat gradio kuću s bazenom na Krku te još platio oko 670.000 kuna.

Kao i u nizu dosadašnjih akcija koje je riječki PNUSKOK provodio s USKOK-om protiv “administracije” bivšega zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, i jučerašnja uhićenja su, kako neslužbeno doznaje dnevnik, rezultat više od godinu dana duge tajne istrage u kojoj su korištene tzv. posebne dokazne radnje, odnosno tajno je snimana komunikacija osumnjičenika.

No, u ovom slučaju nije bila uhićena osoba kojoj je Šegota navodno namještao sve poslove u zamjenu za mito. Naime, poduzetnik Nenad Bukovec, direktor i suvlasnik tvrtki Granex 1 i Prigorac-građenje d.o.o., koje su dobile niz građevinskih poslova s Gradskim grobljima, prije tjedan dana izvršio je samoubojstvo.

Šegotu, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list sumnjiče za dva različita događaja. Riječ je o namještanju građevinskih poslova vezanih uz groblja na Mirogoju i Markovom polju teških oko 4 milijuna kuna, tvrtkama Nenada Bukovca Granex 1 i Prigorac-građenje.

Od ugovorenih 4 milijuna kuna Bukovec je, prema izračunima istražitelja, od Gradskih groblja za dobivene poslove naplatio nešto manje od 3 milijuna kuna. Između ostaloga, riječ je o poslovima obnove dvaju groblja nakon prvoga potresa u ožujku 2020., ali i drugim građevinskim radovima na groblji-ma. Radovima na mrtvačnici na Markovom polju, popravcima krova zgrada na Mirogoju stradalih u potresu, čišćenje Mirogoja od građevinskoga otpada nastaloga u potresu i slično.

U finalizaciji akcije uhićene su i dugogodišnja voditeljica sesvetske gruntovnice Ana-Marija Končić te referentica u toj gruntovnici Suzana P. koje su, kao “kolateralne žrtve” osumnjičene da su u zamjenu za mito od nekoliko tisuća kuna Bukovcu ubrzale upis nekretnina, donosi Jutarnji list.

Crna kronika
Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika