GRBIN ODGOVORIO NA PROZIVKE: Nijedan zakon nisam prekršio, nismo svi isti

Reagirao je na prozivku u medijima da godinama uzima naknadu za odvojeni život jer je iz Pule, a sa suprugom i djetetom živi u Zagrebu

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je da korištenjem naknade za odvojeni život nije prekršio nijedan zakon, a odbacio je i tezu da su svi političari isti kada je riječ o korištenju povlastica.

– Meni se danas stavlja na teret da koristim nešto što je moje pravo koje proizlazi iz zakona. Ovdje nije pitanje jesam li prekršio zakon već je li moje postupanje bilo etično i moralno, izjavio je Grbin u Saboru reagirajući na prozivku u medijima da godinama uzima naknadu za odvojeni život jer je iz Pule, a sa suprugom i djetetom živi u Zagrebu.

Grbin je pritom odbacio tezu da su svi političari isti navodeći kako je razlika između njega i primjerice ministra obrane Marija Banožića ili predstojnika vladinog ureda Zvonimira Frke Petešića upravo u poštivanju odnosno kršenju zakona.

– Nismo isti jer postoji ogromna razlika između toga da ja odgovaram na pitanja jesam li koristio nešto na što po zakonu imamo pravo ili onoga koji jučer nije htio odgovoriti na pitanje je li prekršio zakon, kazao je Grbin.

U slučaju Frke Petešića imamo čovjeka koji s mjestom prebivališta nema nikakve veze, imamo čovjeka kojem je obnovljen stan novcem države, kojem je obnovljeno skladište za knjige novcem države, to je ogromna razlika, naveo je.

Grbin pojašnjava da naknada za odvojeni život nije vezana uz obiteljski status, gdje ti obitelj živi, već uz činjenicu odakle si. Smatra i da zastupnici koji nisu iz Zagreba ne bi trebali biti prozvani za stvari koje proizlaze samo iz te činjenice jer Sabor ne može biti samo predstavništvo Zagreba i okolice.

– Ja se svojeg grada ne želim odreći, Pula je moj grad, a Zagreb je mjesto gdje obnašam političku dužnost, rekao je Grbin navodeći da je u Puli završio osnovnu i srednju školu i tamo počeo svoju profesionalnu političku karijeru.

Ni u Zagrebu, ni u Puli već posvuda

Na pitanje gdje točno živi Grbin kaže da bi na to pitanje i sam volio znati odgovor, da nije ni u Zagrebu ni u Puli nego posvuda.

Pojašnjavao je i kako mu dijete još ne ide u vrtić jer ima osam mjeseci, većinu vremena provodi s mamom u Puli koja je na porodiljnom dopustu te da je za Novu godinu donio odluku da će mu dijete ići u vrtiću u Zagreb i da je tada zatražio da mu se ukine naknada za odvojeni život.

– Ne zato što sam smatrao da ne bih imao pravo na nju već zato što sam smatrao da ne bi bilo fer da ju primim,  rekao je Grbin.

Podsjetio je i kako su SDP-ove vlade, i Zorana Milanovića i Ivice Račana, prava dužnosnika smanjivale i ograničavale.

– Danas ja kao zastupnik ona koja su ostala koristim, dodao je Grbin. Poručio je i da “ako je to problem treba otvoriti raspravu i urediti ta prava”.

Određena prava koje dužnosnici imaju, a koja izazivaju prijepore treba bolje regulirati i jasno propisati tko ima pravo na što ili ih potpuno ukinuti, drži predsjednik SDP-a .

– Odgovorit ću na svako postavljeno pitanje, odgovarat ću i za svoje posljedice i izaći ću uzdignuta čela jer sam svjestan da nijedan zakon nisam prekršio, zaključio je Grbin.

Inače, Jutarnji list navodi da SDP-ovi zastupnici Arsen Bauk i Peđa Grbin, više od 10 godina žive u Zagrebu, s njima žive i njihove obitelji, a partnerice su im zaposlene u Zagrebu te su tu dobili djecu, no nikada nisu promijenili prebivalište. Bauk je tako i dalje prijavljen na Braču, a Grbin u Puli. Obojici Sabor plaća najamninu za stan u Zagrebu, koriste desetke tisuća kuna naknade za putne troškove kad idu na Brač ili u Pulu, a Grbin je do prije mjesec dana koristio i naknadu za odvojeni život koje se nedavno odrekao da bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.