Gradnja nove mliječne farme u Majuru pri samom kraju

Pri samom je kraju najveća privatna investicija u govedarstvu na vrbovečkom području

Pri samom je kraju najveća privatna investicija u govedarstvu na vrbovečkom području. OPG Predraga Panić iz Majura (općina Farkaševac) gradi potpuno novu mliječnu farmu, kapaciteta 100 uvjetnih grla, od čega će na mužnji biti 65 krava; ostalo je na suhostaju, te pomladak.

Vrijednost investicije je 9,5 milijuna kuna, koje su Panići osigurali dijelom vlastitim sredstvima, a dijelom kreditom HABOR-a. Farma će biti opremljena i muznim robotom, koji je upravo stigao. Sada predstoji njegova montaža, zadnje „glancanje“, preseljenje, goveda, otvorenje….

Time je ova vrijedna obitelj okrenula novu stranicu u dugogodišnjoj tradiciji bavljenja govedarstvom. Naime, djed Milutina Panića još je 1905. godine iz Njemačke uvezao prve simentalske junice. Nastavio je njegov otac, a kasnije i sin Predrag. Kad se pojavila dilema: da li nastaviti ili smanjiti stado sa 100 grla ili ga ugasiti, „presudio“ je najmlađi član obitelji – Predragov sin Valentino sa suprugom.

-Sin i snaha su kazali da idemo dalje, da on želi nastaviti posao, pa smo se zato i dogovorili i odlučili krenuti u sve ovo – priča otac Predrag.

-Bilo je ili-ili; graditi novu farmi te modernizirati i olakšati proizvodnju, ili dosadašnju smanjiti, možda i ugasiti – kaže Valentino. Zato su se i odlučili na novu farmu s robotskom mužnjom. Uvjereni su da će vlastitom proizvodnjom kreditne obaveze uspješno servisirati. A, trenutno 48 krava daje oko 950 litara mlijeka dnevno.