GASTRO: Stigle prve ovogodišnje jagode. Skupe jesu, ali i od male količine možete napraviti veliku roladu!

Premda je vrhunac sezone jagoda polovicom svibnja, na odlima voća i povrća po zagrebačkim supermarketima već ima kupiti svježih jagoda. Uostalom kao i svog bobičastog voća, tijekom cijele godine su tu na dohvat ruke. Istina još su nezrele, ove najranije sorte su i puno kiselkastije od onih koje dospijevaju krajem proljeća i početkom ljeta (kasna berba), bez obziran na podrijetlo (većinom se radi o uvozu iz afričkog Mediterana ili iz bližeg susjedstva s Balkana (Grčke, Bugarske i Makenodnije), nakon duge i dosadne zime bez snijega, jako je privlačna njihova svježina. Usput, nije li zanimljivo da su mladi plodovi voća i povrća s početkom sezone dozrijevanja, kad smo ih željni, kad ih doživljavamo kao predmet žudnje, u stvari, kvalitetom i najlošiji? Istodobno, na vrhuncu sezone, kad smo ih se izdovoljili, kako im i cijena pada, a kvaliteta raste (objektivno, najbolje je svako voće u vrhuncu sezone), u traganju za novim okusima i novim svježinama, a proljeće, ljeto i jesen uvijek nešto dozrijeva i doživljava svoju gastro ekstazu, pomalo nam dosade. I tako iz godine u godinu, od sezone do sezone. Upravo zato su izmišljeni kolači koji najavljuju vrijeme kad ćemo neko voće isključivo svježe konzumirati. I, dakako, sa šlagom ili pak posute šećerom, za one nestrpljive.

Sastojci:

6 kom jaja (žutanjci)
1 kom jaje
250 g jagoda
7 g gustina
150 g brašna
6 kom jaja (bjelanjci, za snijeg)
2 dl vrhnja za šlag
200 g šećera
sol, papar

Način priprave:

Žutanjke, cijelo jaje i šećer mikserom pjenasto izmiksati. Dodati gustin i brašno i lagano sve zajedno izmiješati. Umiješati pripremljeni snijeg od bjelanjaka i tako dobiveni biskvit peći na papiru za pečenje kolača u velikom plitkom plehu 15 do 20 minuta. Istresti na vlažnu krpu (papir malo navlažiti da se lakše skine). Biskvit premazati domaćim pekmezom. Može i kupovni samo da je od jagoda. Zarolati i zamotati u krpu te ostaviti da se ohladi.

Ukrasiti po vlastitom izboru. Šlag je gotovo neizostavan kad su jagode u pitanju.