Fratar i bankarica osuđeni uvjetno zbog prodaje crkvenog zemljišta

Na zadnjem ročištu prije presude optuženi su priznali krivnju i pokajali se, nakon što su deset godina tvrdili da su nevini
Split: Objava presude Šimi Nimcu i bivšoj bankarici Jasmini Bilonić Ivo Čagalj/PIXSELL

Uvjetnim zatvorskim kaznama od godine dana, uz rok kušnje od četiri godine, danas su na splitskom Županijskom sudu kažnjeni fratar Šime Nimac zbog zlouporaba položaja i ovlasti tijekom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankarica Jasmina Bilonić zbog poticanja na to nedjelo.

Nepravomoćnu presudu objavio je sudac Dinko Mešin, a fra Šime i bankarica mirno su saslušali presudu i sudnicu napustiti bez komentara.

Postane li današnja presuda pravomoćna fratar i bankarica Splitsko-makarskoj nadbiskupiji moraju vratiti 9,8 milijuna kuna, koliko je fra Šime prebacio na svoj račun nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i to na nagovor Jasmine Bilonić.

Na zadnjem ročištu prije presude u srijedu optuženi su priznali krivnju i pokajali se, a nakon što su deset godina krivnju poricali.

– Zadnjih deset godina moj život je išao u smjeru u kojem nisam planirao, a moglo je to biti puno drugačije, tako da sam iz svega izvukao povuku. Meni je jako žao što je došlo do ovoga, iskreno se kajem i u budućnosti mogu obećati kako neću ništa od ovog ponoviti, rekao je Nimac.

– Svojim sam postupanjem dovela svoje kolege i nadređene u nezgodnu situaciju. Neću ništa slično više ponoviti jer mi je ovo bila jedna vrsta škole, kazala je Bilonić.

Crna kronika
Hrvatska
Izbor urednika