FOTO: Tomo Jakčin, Renato Mikac i Ivan Štimac sto su puta darovali krv

U Spomen domu Alojza Vulinca u Ivanić-Gradu, održana je svečanost dodjele priznanja i nagrada dobrovoljnim darivateljima krvi s područja Ivanić-Grada. Gradonačelnik Javor Bojan Leš svima je uručio prigodne darove, a darivateljima koji su krv dali 100 puta, Tomi Jakčinu, Renatu Mikcu i Ivanu Štimcu javno priznanje Grada Ivanić-Grada.

-Svim darivateljima krvi čestitam njihov dan, Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Izuzetno sam ponosan što je tradicija dobrovoljnog darivanja krvi u našem gradu vrlo jaka, unatoč tomu što je na državnoj razini broj darivatelja u padu, broj novih darivatelja u Ivanić-Gradu je u stalnom porastu – rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodna u liječenju.