FOTO: OPG Burek – „europsko“ gospodarstvo

Na sam spomen Josipa Bureka i njegove kćeri Emine iz Mostara (općina Dubrava), u svijetu stočarstva rečeno je - sve. Oni su sinonim za uspješno, marljivo i uporno gospodarenje, u duhu najviši standarda koji vladaju u ovakvoj proizvodnji mlijeka i mesa

Na sam spomen Josipa Bureka i njegove kćeri Emine iz Mostara (općina Dubrava), u svijetu stočarstva rečeno je – sve. Oni su sinonim za uspješno, marljivo i uporno gospodarenje, u duhu najviši standarda koji vladaju u ovakvoj proizvodnji mlijeka i mesa. Njihova se farma, na sreću, kao i sve više takvih u Hrvatskoj, svrstava uz bok sličnih u Bavarskoj ili Austriji, u koje se ozbiljni farmeri i struka s pravom i ugledaju.

Novu su farmu Burekovi podigli 2006. godine uz pomoć sredstava iz Operativnog programa za razvoj stočarstva i odmah je napunili s 80 visokokvalitetnih junica simentalske pasmine. Tada je tata Josip OPG i prenio na kćer Eminu, koja ovu farmu danas vodi suvereno i nadasve znalački.

Danas, 14 godina kasnije, na farmi je 550 visokokvalitetnih simentalskih grla, od kojih je 180 na mužnji, dvadeset njih u suhostaju, a ostalo je muški i ženski pomladak, te tovni bikovi. Prosječna proizvodnja mlijeka u štali danas je iznosi respektabilnih 8.500 litara, što ovu farmu svrstava u visoki europski prosjek. Podaci kažu kako je hrvatski prosjek oko 5.000 litara.

Kompletnu hranu osiguravaju s nešto više od 200 hektara (180 vlastitih) i imaju 10 zaposlenih. Brigu o mehanizaciji, poljima i hrani preuzeo je,pak, zet Danijel.

Nositeljica OPG-a Emina diplomirala je na Agronomskom fakultetu-agro-ekonomski smjer. Kompletna organizacija posla, proizvodnja i genetika, stoga, su u sigurnim rukama, pa tata Josip može mirno gledati kako se posao odvija. Danas još uvijek sudjeluje u nekim zajedničkim strateškim odlukama.

I pasmina Limousin na farmi

Jedna od njih bila je i svojevrsni iskorak u malu avanturu, u nepoznato. Nabavili su malo stado francuske mesne pasmine goveda limousin, od tek tridesetak teladi. Danas je ovdje već 65 lijepih grla, koja će uskoro na tržište. Za stado su podigli odgovarajuću nadstrešnicu, a zadovoljne krave sa svojom teladi uživaju na okolnim pašnjacima.

-Da, bio je to eksperiment, ali išli smo probati i to, uz osnovnu proizvodnju mlijeka, pokušati proizvoditi i kvalitetno meso. Vidjet ćemo kako će sve skupa završiti, ali nadamo se najboljem – gotovo uglas kažu tata i kćer.

Ima Emina još dvije sestre, ali je njihov život otišao drugim smjerovima: sestra Marija nedavno je doktorirala na molekularnoj biologiji i radi na KBC Rebru, a druga sestra Ana s obitelji živi i radi u Švedskoj.

Aktivni članovi Saveza ZGsim

Kad je u Vrbovcu osnovan Savez uzgajivača simentalca Zagrebačke županije i grada Zagreba, Josip je postao prvi njegov predsjednik, kao i čelni čovjek nacionalnog Saveza. Danas je u obje asocijacije potpredsjednik i, nesumnjivo, svojim iskustvom još uvijek može pomoći i ima što za kazati. Emina je članica Stručnog savjeta u Savezu, gdje naši vodeći uzgajivači sa strukom, na čelu s dipl. inž. Damirom Pejakovićem, redovito raspravljaju o pitanjima genetike na svojim farmama. Rezultati toga vide se sve više posljednjih godina. Tako je samo s područja Zagrebačke županije, a ponajviše s dubravsko-vrbovečkog kraja u Centre za umjetno osjemenjivanje u Varaždinu, te u Njemačkoj i Češkoj otišlo desetak vrhunskih bikova.

Vrhunski bikovi – perjanice domaćeg uzgoja

To su Waus s gospodarstva Jurkas (Harmica), Wamures i Hitbul s OPG-a Mužinić (Križevčec, Sv.I.Zelina), Mozilla i Wings s gospodarstva Horvatić (Stara Kapela, Dubrava), Royman s gospodarstva Šobak (Stara Kapela), Masiv Pp vlasnika Sikore (Stara Kapela), Wowero s gospodarstva Panić (Majur, Farkaševac), te bik Hevin BB s farme Burek.

Ovome spisku zasigurno nije kraj. Jer, ovoga se trenutka na našim farmama provodi niz genotipizacija, pa je za očekivati da će, nakon godina upornog selekcijskog rada, s vrijednih gospodarstava uskoro izaći novi vrhunski bikovi. Malo-pomalo, i Hrvati staju uz bok svojim kolegama u Bavarskoj, Austriji, Češkoj…