Nepravomoćna odluka

Državno odvjetničko vijeće oslobodilo Jelenića stegovne odgovornosti zbog članstva u masonima

Državno-odvjetničkim dužnosnicima ne može se zabraniti članstvo u bilo kojoj udruzi građana
dražen jelenić Patrik Macek/PIXSELL

Državno odvjetničko vijeće je zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića oslobodilo stegovne odgovornosti zbog članstva u masonskoj organizaciji, uz obrazloženje da se državno-odvjetničkim dužnosnicima ne može zabraniti članstvo u bilo kojoj udruzi građana.

Hini je to potvrdila Jelenićeva odvjetnica Vesna Alaburić, nakon što je DOV jutros odlučivao o zahtjevu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek da se, zbog članstva u slobodno-zidarskoj organizaciji, Jelenića razriješi državno odvjetničke dužnosti i uruči mu se otkaz.

– U kratkom usmenom obrazloženju, predsjednica DOV-a je rekla kako se odluka primarno temelji na pravnom stajalištu Vrhovnog suda da ne postoji zakon koji bi na jasan i predvidiv način državno-odvjetničkim dužnosnicima zabranio da budu članovi bilo koje udruge građana, uključujući i slobodno-zidarske udruge, istaknula je. Alaburić je navela kako se još čeka pisani otpravak ove odluke, na koju Državno odvjetništvo ima pravo žalbe.

Nakon što je u veljači 2020. odstupio s dužnosti zbog javnog priznanja da je član masonske lože, DOV je krajem 2021. Jelenića nepravomoćno proglasio stegovno odgovornim i razriješio ga dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice, a što je zatražila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, kojoj je u međuvremenu bio zamjenik. Vrhovni sud je potom potvrdio odluku DOV-a kojom je Jelenić udaljen s dužnosti, nakon što je u dva navrata prihvaćao njegovu žalbu i ukidao rješenja DOV-a.

Stegovni postupak protiv Jelenića vodio se zbog članstva u masonskoj loži koje je, tvrdili su tužitelji, suprotno temeljenim načelima Etičkog kodeksa, čime je moguće nanesena šteta ugledu državnog odvjetništva ili državnoodvjetničke dužnosti. I današnja odluka DOV-a je nepravomoćna i na nju se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek ima pravo žaliti Vrhovnom sudu.

Hrvatska
Ostalo