DRAŽEN DRAGANIĆ, načelnik Farkaševca: Izuzmemo i globalnu pandemiju, mi smo ponosni na godinu za nama!

U programu rada za ovu godinu, središnje mjesto bez konkurencije, zauzima izgradnja nogostupa kroz općinsko središte

Na posljednjoj prošlogodišnjoj elektronskoj sjednici Općinsko vijeće Farkaševca usvojilo je proračun za ovu godinu, „težak“ 14,3 milijuna kuna – milijun kuna viši od prošlogodišnjeg. Tim povodom za naš portal govori načelnik općine Dražen Draganić, koji ističe;

-Lanjska, 2020. godina bila je kao iz scenarija nekog lošeg filma: pogodile su nas katastrofe – od pandemije COVID-19, do potresa. Ali, hvala Bogu, što se tiče Općine Farkaševac, izuzev katastrofe koja trese cijeli svijet, mi imamo razloga biti ponosni na tu godinu. Izgradili smo novi dječji vrtić, izgradili reciklažno dvorište, uredili 10, od 11 društvenih domova, postavili novu ogradu oko mjesnog groblja, pokrenuli projekt WiFi4EU radi osiguranja pristupnih točaka na području cijele općine.

Dodaje kako su osigurali i potpore obrtnicima i poduzetnicima s područja općine, kojima je zbog pandemije onemogućen rad, kao i radnicima koji su ostali bez posla.

Također, kaže Draganić, već tradicionalno općina osigurava naknade za novorođenčad, financira radne bilježnice za svoje učenike, sufinancira prijevoz učenika i studenata, kao i njihove stipendije, a umirovljenicima osigurava božićnicu.

Najvažniji dovršeni projekt, bez sumnje je novo dječji vrtić.

-Dječji vrtić Crvenkapica, izgradili smo zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU i RH u iznosu od 6,5 milijuna kuna. Vrtić je kapaciteta 42 djece, a upravo ovih dana pokrećemo osnivanje Ustanove, te raspisujemo natječaj za zapošljavanje potrebnog broja djelatnika koji će raditi u vrtiću. Prema anketi, koju smo proveli, postoji interes za upis tridesetak mališana, a kada vrtić počne s radom očekuje se da će biti i veći broj upisane djece. Zbog pandemije vrtić još nije počeo radom, ali se nadam da će prva djeca ovamo useliti već tijekom proljeća, čemu se neizmjerno veselimo – kaže načelnik najistočnije općine u Zagrebačkoj županiji.

Ovo je područje također obuhvaćeno velikim županijskim projektom, izgradnjom Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok. Do 2023. godine očekuje se da će svako od 470 domaćinstava dobiti mogućnost besplatnog priključka na javni opskrbni sustav, na što tamošnji stanovnici čekaju godinama.

-To će, uz ostalo, također podići kvalitetu života u ovom kraju- podvlači Draganić.

Na kraju, u uvjetima pandemije Farkaševac je donio Odluku o odgađanju svih događanja povodom obilježavanja Dana općine, a ta su sredstva usmjerili na izdavanje monografije Općine Farkaševac, autora vrbovečkog novinara u mirovini Dragana Vickovića. Tiskana je u 600 primjeraka i svako će kućanstvo s područja općine dobiti svoj primjerak. Monografija na 165 stranica govori o povijesti Farkaševca, njegovom stanovništvu, poljoprivredi, gospodarstvu, turizmu, školstvu, sportu i vjerskom životu.

U programu rada za ovu godinu, središnje mjesto bez konkurencije, zauzima izgradnja nogostupa kroz općinsko središte.

– Trenutno traje projektiranja pješačke staze duge 2,2 kilometra, u tri pravca – od središta mjesta prema Bolču, Novoj Kapeli te Kablu. U planu je da projektiranje bude gotovo početkom, a izgradnja bi krenula tijekom ove godine. Vrijednost projekta procijenjena je na 2,5 milijuna kuna – kaže načelnik Draganić.