Ministarstvo pravosuđa se oglušilo na upit

Do sada osuđeno 707 ratnih zločinaca, presudu čeka 499

Zbog ratnih zločina u 30 godina pokrenut je postupak protiv 4000 osoba
dorh zgrada Patrik Macek/PIXSELL

Do sada je osuđeno 707 ratnih zločinaca, a presudu ih čeka još 499, piše Večernji list, navodeći da je zbog ratnih zločina u 30 godina pokrenut postupak protiv 4000 osoba.

Prošla su tri desetljeća od zločina u Domovinskom ratu, brojni su zločini danas bez kazne, pa i bez imena počinitelja. Mučni su to i zahtjevni procesi jer, čak ako optuženici i dospiju u ruke hrvatskog pravosuđa, teško je doći do svjedoka – raseljeni su, bolesni ili preminuli… Obrane pak redovito dovode u pitanje iskaze žrtava od kojih se očekuje da se proživljenih detalja sjete 30 godina kasnije…

-Prema podacima kojima raspolaže DORH trenutačno se pred nadležnim sudovima vodi kazneni postupak zbog ratnog zločina protiv 499 osoba, a istraga zbog ratnog zločina vodi se protiv 139 osoba- kaže Martina Mihordin, glasnogovornica DORH-a.

Koliko se suđenja vodi u odsutnosti, nije mogla odgovoriti jer DORH nema tu statistiku, dok Ministarstvo pravosuđa, s druge strane, nije odgovorilo na isti upit. Zbog zločina počinjenih u Domovinskom ratu, kazneni je postupak u protekla tri desetljeća pokrenut ukupno protiv gotovo 4000 osoba. Broj osuđenih daleko je manji.

-Zbog ratnog zločina osuđeno je 707 osoba, na pravomoćne i nepravomoćne osuđujuće presude- navodi Martina Mihordin.

U izvješću DORH-a za proteklu godinu navodi se da su hrvatski sudovi lani izrekli 31 presudu za ratni zločin, pri čemu je 26 osoba osuđeno, a pet ih je oslobođeno optužbe, no tužiteljstvo se žalilo na oslobađajuće ishode. Istodobno, istraga je otvorena protiv 36 osumnjičeni, piše novinarka Večernjeg lista Suzana Lepan-Štefančić.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika